Bolile cartofului: Cum le poți identifica și combate

1
- Reclamă -

Pentru a avea o cultură profitabilă de cartofi, este esențial ca aceasta să fie îngrijită corespunzător. De aceea, este bine de știut care sunt principalii dăunători și boli ale cartofului, pentru a le putea trata corespunzător.

Bolile cartofului se împart în trei categorii principale: viroze, bacterioze și micoze, iar în fiecare dintre aceste categorii regăsim diverse boli care pot afecta cultura cartofului.

Viroza

Mozaicul X al cartofului

Atacul acestei boli se observă prin apariția pe frunze a unor pete de culoare verde-gălbui, care alternează cu porțiuni pe care nu sunt vizibile simptomele. În cazul unui atac mai puternic, frunzele se deformează și se încrețesc, iar apoi apar pete și dungi necrotice de culoare brun-negricioasă. De asemenea, petele și dungile necrotice pot apărea și pe pețioluri sau pe tulpini. Virusul este transmis de la un an la altul prin tuberculii infectați, iar în vegetație se transmite prin contactul plantelor sănătoase cu cele bolnave.

Pentru a preveni și combate această boală se recomandă cultivarea soiurilor rezistente, utilizarea materialului săditor sănătos, eliminarea din cultură a plantelor afectate și evitarea rănirii plantelor.

- Reclamă -

Mozaicul Y al cartofului

Această boală se manifestă pe frunze și tulpini, iar atacul său se observă sub forma unor striuri, dungi și pete necrotice pe organele atacate. În urma atacului, frunzele se ofilesc, se usucă, începând cu cele de la bază, după care se desprind de pe plantă. Producția de tuberculi poate scădea semnificativ ca urmare a atacului acestei boli, iar plantele obținute din tuberculii infectați au o talie mult mai redusă. Virusul se transmite prin afide și prin tuberculii infectați.

Pentru a preveni și combate această boală se recomandă cultivarea soiurilor rezistente, utilizarea materialului săditor sănătos, eliminarea plantelor afectate din cultură, evitarea rănirii plantelor și aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice, în vederea ținerii sub control a populației de afide.

Bacterioze

Înnegrirea bazei tulpinii și putregaiul umed al tuberculilor de cartof

Plantele care provin din tuberculii infectați rămân mici, cu tulpini debile, dar erecte. Frunzele sunt verzi-gălbui, se răsucesc și devin rigide. Baza tulpinii se subțiază, se înnegrește și țesuturile putrezesc. Plantele bolnave se smulg ușor și nu produc tuberculi. În tuberculul afectat, secțiunea prezintă o colorație roz-violacee a inelului de vase. În stadiu mai avansat, în tubercul se formează caverne pline cu un mucilagiu bacterian. Acestea emană un miros neplăcut. Pulpa tuberculului se descompune.

Pentru a preveni și combate această boală se recomandă utilizarea materialului săditor sănătos, strângerea și arderea resturilor vegetale, evitarea irigării prin aspersiune și depozitarea tuberculilor în condiții corespunzătoare.

Micoze

Alternarioza

Apariția bolii se observă pe frunze și tulpini, prin apariția unor leziuni închise la culoare, cu marginea galbenă, care pot forma zone concentrice. Frunzele atacate se ofilesc, se deformează și se usucă, însă rămân atașate de plante. Ciuperca poate trece ușor de pe frunze pe tuberculi, unde formează pete brun-negricioase, iar țesutul din dreptul acestora putrezește.

Pentru a preveni și combate această boală se recomandă utilizarea materialului săditor sănătos, reducerea stresului plantelor prin fertilizare și irigare adecvată, precum și aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Mana cartofului

Această boală se manifestă pe toate organele plantei, prin apariția unor pete gălbui, care la început sunt mici, care au un contur difuz și sunt mai numeroase la marginea foliolelor. Acestea se măresc treptat și devin brune, apoi brun-negricioase, și sunt înconjurate de o dungă galbenă cu margini neregulate și difuze. Pe fața inferioară, în dreptul petelor, se poate observa un puf fin, albicios. Pe tuberculii afectați, mana se observă sub forma unor pete brune, brun-cenușii sau albăstrui.

Pentru a preveni și combate această boală se recomandă utilizarea de material săditor sănătos, evitarea irigării prin aspersiune, adunarea și distrugerea resturilor vegetale toamna și aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Putregaiul uscat al tuberculilor de cartof

Atacul acestei boli se manifestă pe tuberculi, unde se observă pete brune, în dreptul cărora țesutul devine moale. Pulpa tuberculilor putrezește și devine brună, după care se usucă și se întărește. Treptat, tuberculul se zbârcește, își micșorează volumul, iar pulpa sa se transformă într-o masă tare, sfărâmicioasă, alb-gălbuie.

Pentru a preveni și combate această boală se recomandă utilizarea materialului săditor sănătos, evitarea irigării prin aspersiune, adunarea și distrugerea resturilor vegetale toamna și depozitarea tuberculilor în condiții corespunzătoare.

Râia neagră a cartofului

Se manifestă pe organele subterane ale cartofului, cu excepția rădăcinilor, iar rar se manifestă la baza tulpinii și pe frunzele bazale. Pe organele atacate se observă excrescențe mici, albicioase, moi și cărnoase, care cresc, se brunifică și devin buretoase. Acestea se dezvoltă pe toată suprafața tuberculului, iar în urma atacului, tuberculul putrezește.

Pentru a preveni și combate această boală se recomandă cultivarea soiurilor rezistente, plantarea tuberculilor sănătoși și eliminarea din cultură a plantelor afectate.

Sursa: plantmaster

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.