Botănoiu: doar guguștiucul a rămas nesubvenționat

1

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu,susține că trebuie să avem coerenţă în politici pentru că stilul acesta de ajutoare, la fiecare câte puţin, ne-a adus astăzi să subvenţionăm orice, exceptând guguştiucul.

„Noi trebuie să facem mai mult decât am făcut pentru sector (agricultura ecologică n.r.) şi din punct de vedere al investiţiilor, al susţinerii tinerilor la creditare şi la acordarea de ajutoare pe o perioadă bine definită la aceste produse de o calitate foarte bună. Trebuie să avem coerenţă în politici, de sus până jos, pentru că stilul acesta de ajutoare la fiecare câte puţin ne-a adus astăzi să subvenţionăm orice, exceptând guguştiucul. Trebuie să ne oprim odată cu astfel de intervenţii, dacă vrem să avem sectoare bine definite, să răspundem consumatorului. El este proprietarul afacerilor din agricultură. Dacă el va consuma produsul respectiv va rămâne în piaţă, dacă nu îl va consuma, nu putem avea această vocaţie”, a explicat Botănoiu.

El a precizat că a constatat un lucru îngrijorător din punct de vedere al consumului, în condiţiile în care la ora actuală, românii consumă anual 30 de kilograme de zahăr şi doar 500 de grame de miere, deşi declarativ toată lumea preferă produsele bio.

„Am constatat un lucru îngrijorător. Vă dau doar două cifre. 30 de kilograme de zahăr consum anual şi doar 500 de grame de miere consum anual pe cap de locuitor în România. Vă daţi seama unde ne ducem? Suntem declarativ toţi eco, vrem eco, dar în momentul în care ne ducem la raft ne-am schimbat comportamentul şi aici cred că trebuie să facem mai mult, noi toţi. Deci pot spune că 200 de fermieri din 10.000 şi-au găsit calea. Acum în programul Tomate avem 19.500 de beneficiari. Vor intra castraveţii, vinetele, ardeiul, ardeiul gras şi kapia, vor fi subvenţionate producţiile din arii protejate anul următor. Poate vom merge mai mult pe domeniul acesta şi mai puţin pe lucernă şi materii prime. Contează ceea ce cere consumatorul. Consumatorul trebuie să aibă acces la produse de calitate mult mai bună. Astăzi obezitatea a depăşit numărul persoanelor sufereau de foamete”, a subliniat oficialul MADR.

Citește și: Pâine, apă și ceapă, ajutoare pentru oamenii din Corod, după inundațiile de acum zece zile

un comentariu

  1. […] Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu,susține că trebuie să avem coerenţă în politici pentru că stilul acesta de ajutoare, la fiecare câte puţin, ne-a adus astăzi să subvenţionăm orice, exceptând guguştiucul.“Noi trebuie să facem mai mult decât am făcut pentru sector (agricultura ecologică… Cititi mai multe aici: Botănoiu: doar guguștiucul a rămas nesubvenționat […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here