CÂNEPA! Soluţia pentru a salva pădurea de la exploatare

1

 Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Varșovia ne răspunde la întrebarea „De ce cânepă”? Această plantă unică, Cannabis sativa, deține mai multe avantaje: hârtia produsă din cânepă conține cel puțin de trei ori mai multă celuloză, iar dintr-un hectar cultivat cu cânepă se poate produce de patru ori mai multă hârtie decât de la un hectar de pădure.

Stemul de cânepă este compus în proporție de 20% din cea mai puternică fibră naturală din lume care este foarte apreciată datorită durabilității și longevității sale. 80% din tulpină o contabilizează folemul (țesut al fasciculului fibrovascular al vaselor liberiene din plante prin care se conduce hrana produsă în frunze, la tulpină, rădăcină și organele reproducătoare), compusă în proporție de 50-77% din celuloză, care este, de asemenea, o materie primă perfectă pentru producția de hârtie și asigură venituri suplimentare pentru producători, datorită faptului că aceste plantele sunt de obicei cultivate pentru semințe sau fibre.

Astfel, hârtia produsă din cânepă conține cel puțin de trei ori mai multă celuloză decât altele și dintr-un hectar cultivat cu cânepă se poate produce de patru ori mai multă hârtie decât dintr-un hectar de pădure. În plus, cânepa poate fi folosită la doar 4 luni de la cultivare, copacii pe de altă parte necesită 20-80 ani ca să ajungă la aceiași maturitate. Mai departe, hârtia obținută din cânepă durează sute de ani mai mult decât hârtia obținută din lemn.

Hârtia fabricată din cânepă rezistă la descompunere și nu se îngălbenește pe măsură ce se învechește. De asemenea, hârtia din cânepă nu necesită substanțe toxice pentru albire. Poate să fie albită cu peroxid de hidrogen, astfel că nu se otrăvesc apele curgătoare cu clor sau dioxine cum fac fabricile de hârtie produsă din tăierea arborilor. Chimicalele utilizate la fabricarea hârtiei din cânepă sunt multe mai puțin otrăvitoare decât produsele chimice folosite la fabricarea hârtiei din celuloză.

În plus, cânepa sterilizează solul, ucide ciupercile și buruienile și împiedică eroziunea. Rădăcinile lor sunt de 10 ori mai bune subsolului unde cresc decât cele ale culturilor utilizate în mod obișnuit precum ovăz și secară. Cercetările arată că unul hectar de cânepă absoarbe din sol 0,5 kg de cupru, 160 g de plumb și mult cadmiu.

Hârtie obținută din cânepă poate fi reciclată de 7 până la 8 ori, comparativ cu numai 3 ori pentru hârtia din celuloză.

Sursa: Warsaw University of Life Sciences – SGGW Forestry and Wood Technology № 91, 2015: 134-137
#RomâniaEcologică

CIteşte şi Campanie de strângere de semnături împotriva defrișării a 165 de hectare de pădure

un comentariu

  1. […]  Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Varșovia ne răspunde la întrebarea “De ce cânepă”? Această plantă unică, Cannabis sativa, deține mai multe avantaje: hârtia produsă din cânepă conține cel puțin de trei ori mai multă celuloză, iar dintr-un hectar cultivat cu cânepă se… Cititi mai multe aici: CÂNEPA! Soluţia pentru a salva pădurea de la exploatare […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here