Câți bani europeni au atras fermierii români anul acesta

0
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a reușit să plătească anul acesta fermierilor români suma de 4 miliarde de euro, iar până în acest moment plăţile efectuate reflectă un grad de absorbție de circa 14 % din alocarea financiară din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, acordată României pentru implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală în perioada 2014-2020

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene alocate României pentru agricultură, în perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016, s-au efectuat plăţi către fermierii români în valoare record de peste 4 miliarde euro, pentru schemele de plăţi directe din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA), măsurile de dezvoltare rurală, finanţate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) şi pentru subvenţiile acordate integral de la bugetul de stat.

Fermierii români au putut beneficia aşadar, până la 15 octombrie 2016, de circa 1,5 miliarde euro reprezentând plăţi directe aferente Campaniei 2015, la care s-au adăugat, începând din 16 octombrie şi până în prezent, circa 1,05 miliarde euro aferenţi cererilor de plăţi directe depuse în Campania 2016.

Până la această dată, s-au autorizat la plată peste 800.000 de fermieri care au depus cereri unice de plată pentru următoarele scheme: Schema de plată unică pe suprafață (SAPS), Schema de plată redistributivă, Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire), Schema de plată pentru tinerii fermieri, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice și Măsura 214 – Plăți de agromediu.

Citește și: Legumicultor: Dacă nu știi să pierzi, nu câștigi în afaceri

Precizăm că plafonul total alocat din FEGA pentru Campania 2016 este de 1,7 miliarde euro, din care s-au putut plăti până la acest moment peste 1 miliard euro. Diferenţa rămasă, de 700 milioane euro, urmează a fi plătită în perioada următoare, până la data limită stabilită de Regulamentele comunitare în vigoare, respectiv 30 iunie 2017.

În ceea ce priveşte plăţile efectuate din FEADR în perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016, acestea ajung la valoarea de 1,5 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde aferente perioadei curente de programare.

- Reclamă -

Alocarea financiară din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), acordată României pentru implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2014-2020 este de 8.128 mil. euro, la care se adaugă cofinanţarea de la bugetul de stat, în valoare de 1.344,65 mil. euro, iar plăţile efectuate până la acest moment reflectă un grad de absorbție de circa 14 %.

Sursa foto: www.pixabay.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.