Caviarul exportat de Uniunea Europeană se află la jumătate față de cele de anul trecut. În 2023 cantitatea totală de caviar exportată a fost de 155,2 tone, iar în 2024 cantitatea totală exportată până la 13 octombrie a fost de 67,3 tone.
Exporturile de caviar ale
Caviarul, un produs de lux preparat din icrele peștilor din familia Acipenseridae, a fost exportat, anul acesta (1 ianuarie – 13 octombrie) pe piețele terțe cu precădere de Franța, 19,4 tone, dintr-o cantitate totală de 67,3 tone, exportată la nivel european.
Pe locul doi, se situează Polonia, cu 13 tone. Germania a vândut 12 tone.
România a livrat 66 de kg de caviar, cu 409 euro/kg. Prețul mediu al unui kilogram la nivel european este de 514,5 euro.
În 2023, cea mai mare cantitate a fost vândută de Danemarca: 42,8 tone. Franța s-a situat pe locul 2, cu 33,8 tone. Italia, 22,6 tone.
Polonia, care se află acum pe locul 2, a exportat anul trecut 20,3 tone. România a livrat 85 de tone, cu 746,3 euro/kg.
Prețul mediu la nivelul UE a fost anul trecut de 416,94 euro/kg. Rezultă că anul acesta, prețul mediu a crescut cu 100 euro/kg, procentual 25%.
Datele statistice arată că exporturile europene de caviar au pornit de la 14 tone, în 2014, și au atins un vârf de 181 tone, în 2016. În ceilalți ani, au fost atât peste 100 de tone, cât și sub 100 de tone, cum s-a întâmplat în 2020, 62,6 tone, pe fondul pandemiei covid-19.
Scăderea cantității totale la nivelul anului 2024 față de 2023 și creșterea prețului mediu la un nivel record indică o cerere mai slabă, probabil din cauza dificultăților economice prin care trece o parte din clientela acestui produs de lux.
Sursa: g4food