Ce diferență este între alimentele de bază în România comparativ cu Spania, Italia și Franța

2

O analiză a Comisiei Europene arată că prețurile alimentelor de bază au crescut, în țara noastră, în medie cu 15,5 procente, față de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, unele produse sunt mai scumpe şi cu 40%.

Astfel, am ajuns să plătim pentru coșul zilnic mai mult ca italienii, spaniolii sau francezii, conform stirileprotv.ro. Pentru lapte, ouă, şi orez, dăm, în medie și cu 20% mai mult, în condițiile în care salariile românilor sunt mult mai mici.

Cât costă produsele de bază în România, Italia și Spania

Pentru analiză au fost alese prețurile practicate de un hipermarket care are reprezentanță și în toate aceste țări și au fost comparate prețurile produselor similare, transformând euro la cursul de 5 lei.

  • Cât costă produsele de bază în România

O caserolă de pui – 22 de lei,

Brânză – 6,5 lei

Iar pentru patru iaurturi și un pachet de biscuiți prețul a fost ușor mai mare ca în străinătate.

Total: 59,1 lei

  • Cât costă puiul, lactatele și un pachet de biscuiți în Spania

O caserolă pulpe de pui: 23,5 lei

Brânză – 125 grame: 4,45 lei

Patru iaurturi naturale: 10 lei

Un pachet de biscuiți cu ciocolată: 16,45 lei

Total: 54,4 lei

  • Prețurile alimentelor în Italia

O caserolă pulpe de pui: 23 lei

Brânză – 125 grame: 5,45 lei

Patru iaurturi naturale: 11,45 lei

Un pachet de biscuiți cu ciocolată: 14,95

Total: 54,85 lei

Aceste calcule ne sunt confirmate şi de românii stabiliţi în aceste ţări.

Cu o inflaţie care a crescut galopant în ultimele luni până la 15 procente, prețurile alimentelor din magazinele noastre au ajuns să le egaleze sau chiar să le depășească pe cele din străinătate.

Laptele, orezul și roșiile sunt mai scumpe în București decât în Barcelona, de exemplu. Și tot în Capitală plătim mai mult pentru ouă, lapte și apă, decât în Napoli ori Bologna.

Diferența de prețuri între București și Barcelona

  • 1 l lapte: România – 1,22 euro; Barcelona – 0,94 euro
  • 1 kg orez: România – 1,43 euro; Barcelona – 1,26 euro
  • 1 kg roșii: România – 2,10 euro; Barcelona – 1,91 euro
  • 10 ouă: România – 2,49 euro; Barcelona – 2,44 eur
  • 1 l lapte: România – 2,49 euro; Bologna – 1,12 euro
  • 1,5 l apă: România – 0,58 euro; Bologna – 0,38 euro

Chiar dacă avem prețuri asemănătoare la unele produse cu cele din afară, la final de lună, românii suferă mai mult.

Salariul minim al românilor, de cinci ori mai mic față de cel al francezilor

Puterea noastră de cumpărare este de patru ori mai mică decât a francezilor și de două, trei ori mai redusă decât cea a spaniolilor ori italienilor. Și asta pentru că în aceste țări salariul minim net sare de 750 de euro lunar, față de 364 de euro, cât primește în mână un român.

Valoarea salariului minim net în România, Franța, Italia și Spania

Franța – 1.603 euro

Italia – 920 euro

Spania – 764 euro

România – 364 euro

2 comentarii

  1. […] O analiză a Comisiei Europene arată că prețurile alimentelor de bază au crescut, în țara noastră, în medie cu 15,5 procente, față de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, unele produse sunt mai scumpe şi cu 40%. Astfel, am ajuns să plătim pentru coșul zilnic… Cititi mai multe aici: Ce diferență este între alimentele de bază în România comparativ cu Spania, Italia și Franța […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here