Cele mai importante lucrări agricole în noiembrie

0
- Reclamă -

Luna noiembrie, cunoscută popular ca Brumar, marchează sfârșitul toamnei. Totodată, este perioada în care în ferme se finalizează pregătirile pentru iarnă. Deși frigul începe să se simtă, activitățile agricole nu se opresc complet în această lună. Dimpotrivă, agricultorii, grădinarii, pomicultorii și viticultorii continuă să lucreze chiar și în această perioadă. Vezi care sunt cele mai importante lucrări agricole în noiembrie.

Plantele de câmp

În ceea ce privește culturile de câmp, luna noiembrie este luna în care se finalizează lucrările de recoltare, transport și depozitare ale produselor agricole. De asemenea, una dintre cele mai importante lucrări din această lună este pregătirea terenului pentru campania de primăvară.

Este momentul în care suprafețele agricole se eliberează de resturile vegetale. Se recomandă ca toate terenurile agricole să fie arate înainte de intrarea în iarnă. În funcție de sol, arătura se realizează la 18-20 cm adâncime. În cazul solurilor cu o vegetație prea înaltă, înainte de arat se efectuează o mărunțire a vegetației, folosind grapa cu discuri.

Vezi și: Salata verde: leguma cea mai contaminată de pesticide

Odată cu pregătirea terenului, se aplică pe acesta 20-30 tone de gunoi de grajd/ha, o dată la 3-4 ani, precum și îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu, în cantitate de 40-60 kg substanță activă/ha.

Tot în luna noiembrie, în câmp se finalizează pregătirea patului germinativ și a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă, în special pe terenurile care beneficiază de o bună aprovizionare cu apă a solului.

- Reclamă -

Semănăturile de toamnă, precum grâul și rapița, se îngrijesc în această lună.

Legumicultură

În legumicultură, luna noiembrie este optimă pentru efectuarea lucrărilor de recoltare la legumele rădăcinoase și vărzoase. Se pregătesc spațiile pentru depozitarea acestora pentru perioada noiembrie-aprilie.

Resturile vegetale se adună într-un spațiu pentru compostare pentru a fi transformate într-un îngrășământ organic valoros, ce va putea fi utilizat pentru recolta următoare.

După ce culturile din câmp sunt recoltate, se efectuează arăturile de toamnă. Se finalizează recoltatul mazărei și fasolei. Pentru culturile de ceapă verde și usturoi verde se desființează culturile anterioare și se efectuează nivelarea de exploatare.

Printre principalele lucrări agricole din noiembrie se numără și întreținerea culturilor de tomate, ardei și castraveți, ciclul al doilea din solar. Se continuă semănăturile pentru salată și ridichii de lună în câmp.

În această lună se colectează și se etichetează semințele pentru anul următor. De asemenea, se aleg și soiurile sau hibrizii care se vor folosi în cultura următoare.

Viticultură

În viticultură, luna noiembrie este luna în care se pregătesc spațiile și vasele necesare pentru depozitarea vinului.

În sol, se încorporează îngrășămintele cu fosfor și potasiu. Tot în această lună se încheie lucrările de protejare a butucilor contra gerului. Se completează golurile existente în plantații, acolo unde este cazul și se continuă desfundatul terenurilor destinate plantării.

Pomicultură

În pomicultură, în luna noiembrie se recoltează nucile, migdalele și gutuile. De asemenea, se adună perele care se păstrează pentru iarnă. După recoltare, fructele stricate rămase pe pomi sau sub ei se adună, întrucât acestea reprezintă o sursă de infecție pentru recolta anului următor.

Pentru a distruge dăunătorii care hibernează peste iarnă, este recomandat să aplici o îmbăiere trunchiului și ramurilor pomilor fructiferi.

În această perioadă se elimină ramurile uscate, rupte sau rănite și se îndepărtează ramurile care se ating sau se intercalează.

Sursa: plantmaster

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.