Salata verde: leguma cea mai contaminată de pesticide

0
- Reclamă -

În cadrul programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide au fost analizate 1102 de probe: 263 probe fructe, 794 probe legume şi 45 probe cereale. Testele au arătat că leguma cea mai contaminată cu pesticide este saltata verde. Află în acest articol ce alte legume și fructe sunt contaminate cu pesticide peste limita admisă.

Din cele 794 probe de legume, un număr de 251, au avut reziduuri de pesticide, 244 probe au avut valori mai mici decât limitele maxime admise, stabilite conforme legislaţiei in vigoare, şi 7 probe au fost neconforme, adică au avut urme de pesticide mai mari decât limita maximă admisă, adică periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Acestea au fost: 3 probe de salată, 2 probe de ceapă verde, o probă de ţelină frunze şi o probă de castraveţi cornişon. Pesticidele depistate au fost clorpirifos, clorotalonil, dimetoat și tiametoxam.

La roșii, au fost prelevate 398 de probe, din care 241 nu au prezentat urme de pesticide, iar 157 de probe au avut urme de pesticide. Reziduurile de pesticide detectate in legume provin, in special, de la tratamentele cu fungicide şi insecticide.

Strugurii de vin, strugurii de masă, piersicile și merele din producția internă s-au numărat în 2018 printre fructele cele mai contaminate cu pesticide, potrivit Raportului anual privind Planul național de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe, legume și cereale, publicat pe siteul Autorității Naționale Fitosanitare.

Vezi și Istoria vinetelor: de unde au apărut și de ce sunt bune pentru noi

În anul 2018 au fost analizate 263 probe de fructe, din care 108 probe nu au avut reziduuri de pesticide, 155 probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mici decat limitele maxime admise. Nu au fost depistate probe de fructe neconforme.
La cereale au fost analizate 45 probe de cereale din care un numar de 2, au avut reziduuri de pesticide cu valori sub limitele maxime admise.

- Reclamă -

În anul 2018 s-a constatat că procentul de legume cu reziduuri de pesticide a scazut faţă de anul 2017 de la 36 la 31,61%.

Ministerul a publicat comunicate prin care asigură publicul că ”prin direcțiile și serviciile sale de specialitate, urmărește în permanență modul în care sunt aplicate reglementările și prevederile referitoare la protejarea siguranței consumatorilor de produse agroalimentare, intervenind prompt, prin măsuri adecvate atunci când se constată abateri sau situații neconforme”. Printr-un alt comunicat, ministerul garantează că ”roșiile românești din Programul Tomata sunt sigure pentru consum”.

Sursa: g4food

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.