Istoria vinetelor: de unde au apărut și de ce sunt bune pentru noi

1
- Reclamă -

Vinetele au avut un traseu lung până să devină, azi, una dintre cele mai iubite și consumate legume. Află în acest articol de unde provin vinetele și cum au fost consumate în trecut.

De unde au apărut vinetele?

Aduse de arabi în Europa, au traversat un lung purgatoriu, din Africa, prin Orientul Mijlociu, traversând Mediterana și ajungând prin Balcani în toată Europa, apoi și în cele două Americi. Prezentă și în China, India și în general în toată Asia unde terenul este fertil. Alături de roșii și ardei, este printre cele mai răspândite și consumate legume de pe glob.

La început era privită cu mult scepticism și evitată pentru că strică starea de spirit, ulterior a ajuns să fie considerată chiar afrodisiacă. De la o extremă la alta. Baba ganoush africană la caponata siciliană, paste alla Norma, parmigiana di melanzane și vinetele pané, cunoscuta moussaka grecească, salată de vinete românească (căreia rușii îi spun caviar de vinete) și zacusca balcanică, cotletele provensale sau benernjenas con queso spaniole. Și multe altele.

Până în secolul al VII-lea, vinetele nici nu erau cunoscute în Europa, unde au ajuns în contextul invaziunilor arabe, care le-au adus inițial în peninsula Iberică. Totuși, se crede că arabii descoperiseră vinetele în altă parte: probabil în Persia, unde sosise din nordul Indiei. O altă ipoteza figurează că a fost cultivată și în China încă din epoca precreștină, dar sursele existente sunt insuficiente pentru o concluzie certă.

La începutul istoriei sale în Occident, vinetele nu se bucurau deloc de o bună reputație: arabii le numeau al badinjian, un fel de „oul diavolului”. În Spania se credea că provoacă boli precum isteria, epilepsia, tuberculoză și cancer. Se mai credea și că înrăutățește starea de spirit a bărbaților sau chiar că provoacă schimbarea culorii feței, făcând-o mai închisă.

- Reclamă -

În Evul Mediu a fost cultivată întâi în sudul Europei, dar era consumată în principal de arabi și de evreii convertiți. Aceștia, dealtfel, au fost primii care s-au specializat în mâncăruri pe bază de vinete.

Beneficiile consumului de vinete

Toate sursele de specialitate indică faptul că vinetele au proprietăți depurative și hidratante, dat fiind și conținutul lor ridicat de apă, de peste 90%. Conțin fibre, ceea ce face să aibă un indice glicemic scăzut. În plus, conțin micro elemente cu o acțiune importantă împotriva radicalilor liberi, o barieră împotriva îmbătrânirii și a bolilor cardiovasculare.

Conțin și o cantitate nu foarte mare de solanină, în special în coajă – este toxică dar în cantități foarte mari, nivelurile conținute în plante (inclusiv în roșii, cartofi și toată familia Solanaceelor) nu sunt problematice. Inclusiv pentru asta este indicat ca vinetele să se lase să se scurgă, fie înainte de a le găti, fie după ce au stat pe grătar. Dealtfel, solanina este motivul pentru care vinetele nu erau foarte apreciate inițial: soiurile consumate în prezent sunt rezultatul modificări și adaptării lor pentru a fi consumate în siguranță.

Sursa: g4food.ro

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.