Cele mai mari creșteri de preț la produsele alimentare

1
creștere preț zahăr

Ca urmare a unei creșteri semnificative de preț la zahăr, indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în aprilie pentru a 11-a lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2014.

Concret, luna trecută, preţul zahărului s-a majorat cu 3,9% faţă de martie 2021 şi cu 60% faţă de perioada similară din 2020, pe fondul temerilor privind recolta slabă din Brazilia, în timp ce preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,8%, transmite Reuters, citând informațiile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

De asemenea, tot în aprilie a.c., preţurile la cereale au cunoscut un reviriment de 1,2% faţă de luna precedentă, respectiv de 26% faţă de perioada similară din 2020. Temerile privind situaţia culturilor din Argentina, Brazilia şi Statele Unite au dus la creşterea preţului porumbului cu 5,7% luna trecută, preţul grâului s-a menţinut în mare parte stabil, în timp ce a scăzut preţul orezului.

Nu în ultimul rând, preţurile lactatelor s-au majorat cu 1,2% în aprilie, iar preţul cărnii cu 1,7%, pe fondul majorării cererii din estul Asiei.

Potrivit experților, preţurile la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimul deceniu pe fondul valului de achiziţii al Chinei şi al livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflaţia.

Această îngrijorare este una pronunţată în special în rândul ţărilor sărace, care sunt dependente de importuri şi au plase de siguranţă şi o putere de cumpărare limitate şi care în prezent se confruntă şi cu efectele pandemiei.

Majorări în ceea ce privește producțiile de grâu și porumb

Noile estimări ale FAO indică în acest sezon o creştere a producţiei de grâu şi de porumb.

Potrivit previziunilor experților organizației cu sediul la Roma, producţia mondială de cereale în sezonul 2020 va fi de 2,767 miliarde tone, datele reprezentând o creştere de 2,1% faţă de sezonul 2019.

În sezonul 2021-2022, producţia de grâu ar urma să crească la 778,8 milioane tone, fiind anticipată o creştere de 6% a producţiei în Uniunea Europeană.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În aprilie, acest indice a crescut până la 120,9 puncte, de la o valoare de 118,9 puncte în februarie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 118,5 puncte).

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here