Cheia succesului în varianta Butoiul Vesel

2
- Reclamă -

Drumul cel mai scurt nu este întotdeauna și cel mai rapid. Inclusiv în afaceri. Cei care merg adesea pe Valea Prahovei știu acest lucru. Cine vrea să ajungă la Brașov fără să stea prea mult pe loc folosește varianta de drum care trece prin Cheia.

 

Dacă treci prin Cheia și nu te aleargă cineva din spate, un popas la pensiunea Butoiul Vesel nu are cum să strice. Din mic dejun în prânz și din prânz în cină poți afla povestea unei afaceri locale de success, chiar de la inițiatorul ei, Ghencea Marian Petruș, om la casa lui, căsătorit cu Ștefania, tatăl a doi copii ( Andrei Ionuț 3 ani și 8 luni și Ana Ilinca 2 ani și 3 luni). Aceasta este cea mai importantă carte de vizită. Originari din Măneciu, respective Slănic, cei doi s-au cunoscut, inevitabil, în Club A în București. Dar să-l ascultăm/citim pe domnul Ghencea, pentru a ne face o idée despre efortul care stă în spatele unei afaceri:

@informateca.ro

#informateca #butoiulvesel #cheia #turism #fy #fypシ #cheilecheitei #munte

♬ original sound – Informateca.ro

 

butoi cheia

- Reclamă -

Am terminat liceul în localitate la specialitatea Matematică Informatică iar apoi am urmat Facultatea de Comerț Turism. Atât eu cât și soția provenim din două familii modeste de oameni gospodari unde numai tatăl a lucrat, mamele având grijă de copii și de animale. Având animale și locuind în zona de munte de-a lungul timpului rețetele bunicilor nu au fost uitate, spre exemplu carnea la garniță, murăturile, zacuscă sau dulcețurile…Acum la restaurantul nostru toate aceste lucrururi sunt făcute de mama mea… În 2009 pe fondul crizei economice am fost forțat să las Capitala și să mă întorc acasă la Măneciu unde după câteva luni am deschis o mică afacere cu 2 angajați cu ajutorul fratelui meu care a făcut un împrumut la bancă. După câțiva ani am hotărât, împreună cu soția, să ne cumpărăm un teren în Stațiunea Cheia chiar pe șoseaua națională.

Mentor, Șoni, un proprietar de restaurant din Vama Veche (n.r. Papa la Șoni)

După ce am început construcția efectivă a casei ne-am spus că ar fi bine să schimbăm destinația finală în pensiune cu restaurant după ce ne-am sfătuit și cu fratele meu care lucra în domeniu la vremea respectivă de câțiva ani. Ideea de a avea un restaurant și de a face mâncare bună mi-a fost implementată de către Șoni, un proprietar de restaurant din Vama Veche (n.r. Papa la Șoni).

Am început construcția casei în 2014 și am finalizat-o în 2020. Imediat după ce am turnat prima lopata de ciment, soția a urmat cursurile de bucătar la o școală din Bucureșți timp de 7 luni.

butoi cgeia

După ce a terminat-o a lucrat că bucătar timp de 1 an la o pensiune din Cheia. După un an de zile am hotărât împreună cu ea și fratele meu să trecem munții să vedem ce rețete minunate putem găsi în Brașov.

Ambii s-au angajat imediat că bucătar respectiv barman apoi ospătar.

Ștefania a lucrat la un restaurant renumit din zona Șchei iar fratele meu în mai multe locații din Brașov, Predeal sau Bran…între timp eu am construit casă împreună cu mai mulți prieteni din Măneciu, rolul meu fiind acela de a face muncă necalificată în scopul de a-i ajută. Ce am uitat să spun este faptul că la scurt timp după ce am venit în Brașov în echipa noastră a venit și Irinel, fratele cel mic al Ștefaniei care s-a angajat că ajutor de bucătar la un restaurant din Predeal. În acest timp au venit cei doi micuți ai mei iar Vali a urmat cursurile de somelier și barista...

Cum ai mei au fost crescători de animale același lucru l-am făcut și după ce am venit acasă în 2009 având în gospodărie vacă, oi, porci, găini, rațe și bibilici. În iarnă anului 2018 am fost căutat de un amic și invitat la o discuție cu cei de la GAL în vederea atragerii unor fonduri. Am fost îndrumați către o firma de consultanță din Ploiești iar ulterior am depus un dosar pt programul Start Up Nation.

Casă am construit-o din salariul meu, dividendele de la acea micuța societate, banii rezultați din nuntă cu Ștefania și multe împrumuturi făcute pe numele meu, al soției, al tatului sau al vărului meu.

butoi cheia

Start Up Nation a finanțat bucătăria

Cu împrumutul de la Start Up Nation am dotat bucătăria, am achiziționat casă de marcat și softul aferent și am achiziționat de asemenea mobilierul reataurantului. În clipă de față dispunem de aproximativ 60 de locuri la restaurant iar pentru cazare nu avem decât o camera dublă cu baie proprie. Camera costă 180 lei/noapte dar avem o colaborare foarte faină cu mai multe pensiuni din Cheia unde direcționăm turiștii care sună la noi…

Că și furnizori încercăm să luăm totul de pe plan local sau din zona de munte…să ne ajutăm cu alte mici afaceri locale. Acum coorganizatorul Cheia Mtb Chalange, concurs montan ce anul acesta a ajuns la a 5 -a ediție, unde au fost prezenți 210 participanți și 50 de voluntari.

butoi cheia

Afacere de familie, locală, așezată pe baze firești.

În stațiunea Cheia se află Muntele Roșu, o adevărata aventură montană, dar și trasee mai ușoare precum Cheile Cheiței.

Pentru cei care vor să respire aer curat, acest traseu este extrem de pitoresc, dar necesită bocanci și echipament adecvat.

După două ore de traseu, dus-întors, Butoiul pare o destinație excelentă! Mai ales că berea Zăganu (#zaganu) este proaspătă, adusă de la câteva sute de metri depărtare!

Poftă mare 🙂

Video:

@informateca.ro

#butoiulvesel #cheia #zaganu #drumetii #romania #fyi #fu #informateca #bella #prahova #trevel

♬ Myself – Bazzi

@informateca.ro

#cheia #informateca #butoiulvesel #fuo #fyi #travel #excursii #prahova #romania #goodfood

♬ original sound – Informateca.ro

 

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.