Comisia Europeană a publicat o listă cu 20 de organisme dăunătoare

1
- Reclamă -

Comisia Europeană a publicat o listă cu 20 de organisme considerate a fi organisme dăunătoare prioritare, precum gândacul japonez, gândacul asiatic şi agentul cauzator al antracnozei citricelor, cu un impact economic, de mediu şi social extrem de sever pe teritoriul UE.

Selectarea organismelor dăunătoare se bazează pe evaluarea efectuată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, care ia în considerare probabilitatea răspândirii şi a stabilirii acestor organisme dăunătoare, precum şi consecinţele lor pentru Uniune.

Au fost luate în considerare punctele de vedere ale unui Grup de experţi special, precum şi feedbackul publicului oferit prin intermediul portalului pentru o mai bună legiferare.

„Sănătatea plantelor a reprezentat o prioritate a mandatului meu în ultimii cinci ani. De aceea sunt deosebit de încântat că mandatul meu include această prioritizare care va ajuta UE şi statele membre să îşi sporească gradul de pregătire şi să acţioneze rapid împotriva unor organisme dăunătoare ale plantelor extrem de periculoase, precum şi să contribuie la Pactul ecologic european, protejând biodiversitatea noastră, ecosistemele naturale şi agricultura din UE”, a declarat comisarul european responsabil cu sănătatea şi siguranţa alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Vezi și Casoteca.ro/magazin/

„Pentru a proteja în mod eficient plantele şi calitatea vieţii cetăţenilor noştri, trebuie mai întâi să identificăm impactul negativ al organismelor dăunătoare asupra economiei, mediului şi societăţii noastre. Datorită unui nou indicator conceput de Centrul Comun de Cercetare, în prezent putem estima daunele cauzate de aceşti dăunători pe mai multe planuri, inclusiv unele mai puţin tangibile, cum ar fi peisajul şi patrimoniul cultural sau biodiversitatea şi ecosistemele. Acest lucru ne-a permis să identificăm 20 de organisme cele mai dăunătoare, asupra cărora ar trebui să ne concentrăm eforturile”, a declarat la rândul său comisarul pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare, Tibor Navracsics.

- Reclamă -

Citește și: Fermierii vor primi 60 de milioane de euro anul viitor pentru cultivarea roşiilor

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.