Comisia Europeană: 815,5 milioane lei pentru sprijinirea domeniului producţiei primare de produse agricole în România

1
- Reclamă -

Comisia Europeană a aprobat, vineri, o schemă de ajutor de stat a României de aproximativ 164 de milioane euro (815,5 milioane lei) pentru sprijinirea domeniului producţiei primare de produse agricole, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 şi modificat la 20 noiembrie 2023, în vederea sprijinirii unor măsuri în sectoare care sunt esenţiale pentru accelerarea tranziţiei verzi şi pentru reducerea dependenţei de combustibili.

Vezi și Comisia Europeană a pus punct interdicţiei la importurile de cereale ucrainene

Ajutoarele din cadrul schemei vor fi sub forma unor granturi directe cu valoare limitată. Măsura va fi deschisă producătorilor agricoli ce riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În special, în cadrul schemei României ajutorul nu va depăşi 280.000 de euro per beneficiar şi se va acorda cel târziu până la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie.

Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

- Reclamă -
- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.