Cum îi atrag companiile străine pe fermerii români: îi fac acționari

0
FOTO-1-Valer-Sician-fermierii-romani

Lupta pe piață pentru atragerea de noi clienți devine din ce în ce mai dură, inclusiv în agricultură. După ce au adus pe piața românească tot felul de modalități de covingere a clienților, mergând de la înființarea unor cluburi ale fermierilor, organizarea de evenimente în câmp sau de excursii la filiala mamă în străinătate – și sunt doar câteva dintre aceste exemple-, acum s-a ajuns la o nouă etapă. Pentru a-i atrage pe fermieri, companiile cu acționariat străin au ajuns chiar să ofere acțuni (chiar și simbolice!) și bineînțeles că nu oricui, ci celor mai performanți agricultori de pe la noi.

Un astfel de caz este cel al Semtest BVN Târgu Mureș, unitate de elită în producerea şi recoltarea materialului seminal, care are de puțină vreme pe lista acționarilor 38 de fermieri români de top, iar lista rămâne în continuare deschisă, după cum spune Valer Sician, directorul unității.

Sunt vizați crescătorii de animale care au ferme de elită, care vor avea nu doar o preznță simbolică, ci vor putea participa și la adunarea generală anuală a societății unde se trasează strategia pentru România. Astfel, Semteste BVN se poate lăuda acum că este o companie multinațională, pentru că are în acționariat fermieri din 3 țări: Germania, Austria și mai nou, România, un lucru mai puțin întâlnit pentru o firmă care își desfășoară activitatea în România.

 

Citește și: Suprafeţele cultivate ecologic, în creştere la nivelul UE. La noi, este invers…

 

Centrul de însămânţări artificial de la Târgu Mureş a fost înfiinţat în anul 1963. În 1987, a fost construit noul sediu de la Sângeorgiu de Mureş (grajduri, birouri, laborator). După Revoluţie, unitatea este privatizată în anul 1999, fiind cumpărată de Asociaţia de Insămânţări Artificiale – Besamungsverein Neustadt a.d. Aisch e. V. Germania. În 2002, unitatea a fost autorizată pentru export de material seminal congelat de tauri în Uniunea Europeană. Semtest are în patrimoniu circa 300 de hectare de teren şi  circa 130 de tauri de reproducţie.

Asociaţia de însămânţări artificiale BVN a fost înfiinţată în 1948 şi are circa 22.000 de membri activi cu peste un milion de vaci folosite în programul de ameliorare, program de care beneficiază şi Semtest BVN Mureş. În anul 2011, Asociaţia BVN, împreună cu alte cinci organizaţii de profil din Germania şi Austria, a format cel mai puternic brand de piaţă EUROgenetik din care face parte şi Semtest BVN Mureş.

Sursă foto: www.ziaruldemures.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here