Companiile din industria lemnului amendate de Consiliul Concurenței

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a luat cea mai mare amendă

2
lemne-taiate
- Reclamă -

După mai bine de 5 ani de anchete, demarate de Consiliul Concurenţei la 33 de firme din industria lemnului, acestea au fost sancţionate, potrivit informaţiilor obţinute de Rise Project.

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer (HS Timber Production), cel mai mare procesator de lemn din ţară, a fost amendată pe motiv că a cartelizat piaţa lemnului. A primit o sactiune de peste 12 milioane euro, aceasta fiind cea mai mare sancţiune primită până acum.

O sancţiune care se apropie de 10 milioane de euro au primit şi cei de la Kronospan Trading, iar pe locul trei se află Grupul Egger cu aproximativ 5 milioane de euro. Asta după ce, în 2016, Consiliul Concurenţei a început să ancheteze „înţelegerile subterane din piaţa lemnului”.

Ulterior, Egger a transmis un comunicat în care precizează ce s-a întâmplat.

Sancţiuni cumulate de aproximativ 130 de milioane lei

Astfel a ajuns să sancţioneze 33 de companii importante, stabilind că au încălcat legislaţia în perioada 2011 – 2016. Sancţiunile cumulate sunt de aproximativ 130 de milioane lei, adică 26,6 milioane de euro.

Companiile au fost acuzate că: „Ar fi cartelizat licitaţii şi ar fi împărţit sferele de influenţă, loturile de masă lemnoasă sau sursele de aprovizionare; ar fi traficat informaţii sensibile comercial privind necesarele de materie primă, achiziţiile de masă lemnoasă, organigrame instituţionale; ar fi neutralizat compeţiţia locală cu o putere de piaţă redusă”, potrivit Rise Project.

- Reclamă -

Puţin peste o treime dintre companiile anchetate, mai exact 13, şi-au recunoscut faptele. „Cap de afiş e Holzindustrie Schweighofer: oficialii săi au recunoscut implicarea în schemele ilegale”, au menţionat cei de la RISE.

Ceilalţi doi mari sancţionaţi, Kronoşpan şi Egger, sunt alte două holdinguri vieneze cu activităţi în România. Pe lista firmelor care se fac vinovate de comiterea unor ilegalităţi pe piaţa lemnului se numără şi furnizorii importanţi ai corporaţiei Schwighofer: Alredia, Explosiv Group, Silva Logistics, Silvania International, Forest Land.

 

Managerul Holzindustrie Schweighofer, Dan Banacu a refuzat să comenteze „anchetele în curs”.

Și cei de la Kronospan au tăcut.

În schimb, reprezentanţii grupului Egger au declarat celor de la Rise Project că au acceptat să plătească amenda fără rezerve, pentru că „anumiţi angajaţi (…) nu au adoptat un comportament întocmai corect din punct de vedere concurenţial” şi chiar dacă nu au fost ei iniţiatorii, „nici nu au oprit practicile în cauză”.

„Inspectorii Consiliului Concurenţei le-au explicat celor de la RISE şi cum se acţiona: „Prin împărţirea loturilor licitate şi a surselor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, înţelegerile concertate au restricţionat grav concurenţa, din perspectiva cererii manifestate pe piaţa analizată, alterând procesul competitiv în cadrul licitaţiilor”. Astfel, eliminarea competiţíei viza „adjudecarea masei lemnoase, la cel mai mic preţ posibil”.

Parlamentari PSD și PNL în slujba companiilor amendate

Anul trecut, un grup de parlamentari (PSD şi PNL) a încercat să elimine din Codul Silvic tocmai articolul antimonopol, dar n-a reuşit.

Vezi și Adoptarea de urgență a codului silvic, cerută în Parlament

Egger și Schweighofer în România

Grupul EGGER deţine din 2008 o fabrică în România, în Rădăuţi, judeţul Suceava. Fabrica are peste 850 de angajaţi. În Rădăuţi, sunt produse plăci de PAL brut şi melaminat pentru industria mobilei, precum şi plăci OSB pentru industria construcţiilor din lemn şi sectorul de retail

Compania Schweighofer şi-a schimbat denumirea în HS Timber Production, la finele lui 2019.

Austriecii de la Schweighofer şi-au inaugurat în 2003 prima fabrică de procesare lemn, la Sebeş, în prezenţa preşedintelui de atunci Ion Iliescu, cel care avea ca, un an mai târziu, să-l ridice pe patronul companiei – Gerald Schweighofer – în Grad de Cavaler, conferindu-i şi Ordinul Naţional „Pentru Merit”.

Opinia publică spune că amenzile sunt mici

 

Ştirea privind amenzile date de Consiliul Concurenţei a invadat reţelele de socializare, iar comentariile nu s-au lăsat aşteptate. Românii consideră că amenda este „minoră, în raport cu profitul obţinut de pe urma tăierii pădurilor din România şi cu valoarea reală de sute de milioane de euro/anual a lemnului exploatat ilegal”.

Vezi și 250.000 de hectare de pădure din România nu sunt păzite

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] După mai bine de 5 ani de anchete, demarate de Consiliul Concurenţei la 33 de firme din industria lemnului, acestea au fost sancţionate, potrivit informaţiilor obţinute de Rise Project. Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer (HS Timber Production), cel mai mare procesator de lemn din ţară, a… Cititi mai multe aici: Companiile din industria lemnului amendate de Consiliul Concurenței […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.