Conservant alimentar eficient pe bază de plante

5

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Nanyang Technology, Singapore (NTU Singapore) au descoperit un conservant alimentar pe bază de plante, mai eficient decât conservanții artificiali.

Conservantul organic conține o substanță naturală cunoscută sub numele de “flavonoizi”, un grup divers de fitonutrienți găsiți în aproape toate fructele și legumele. Flavonoidele create de oamenii de știință ai NTU au proprietăți puternice anti-microbiene și antioxidante – două trăsături cheie ale conservanților care inhibă creșterea bacteriană și mențin proaspete produsele alimentare mai mult timp.

Experimentul a fost efectuat la temperatura camerei (aproximativ 23 de grade Celsius), unde celelalte probe de hrană cu conservanți artificiali au fost contaminate cu bacterii în șase ore.

Profesorul Chen a spus: “Acest conservant ecologic al alimentelor este derivat din plante și este produs din microbi alimentari, ceea ce înseamnă că este de 100% natural, este și mai eficient decât conservanții artificiali și nu necesită o prelucrare ulterioară pentru a menține alimente proaspete. “Acest lucru poate deschide noi porți în tehnologiile de conservare a alimentelor, oferind o soluție ieftină pentru industrii, care va încuraja, la rândul său, un sistem durabil de producție alimentară care să producă alimente mai sănătoase, care să rămână proaspete mai mult timp”.

Flavonoidele sunt substanțe chimice prezente în plante, care sunt responsabile pentru apărarea plantelor împotriva agenților patogeni, erbivorelor, dăunătorilor și chiar a stresului mediului, cum ar fi razele ultraviolete puternice de la soare.

Găsit în aproape toate fructele și legumele, este responsabil pentru inducerea de culori vii în ele. Acestea includ ceapa, ceaiul, căpșunile, strugurii și kale.

Această cercetare vine într-un moment în care există un număr din ce în ce mai mare de dovezi științifice privind modul în care conservanții artificiali afectează creșterea și dezvoltarea pe termen lung a organismului.

Citește și 30% din investiţie din fonduri UE pentru fermierii care îşi modernizează sistemele de irigaţii

Luna trecută, Academia Americană de Pediatrie, care reprezintă aproximativ 67.000 de pediatri în Statele Unite, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la substanţele chimice folosite în produsele de conservare a alimentelor, în special pentru produsele din carne. Acestea includ nitrați și nitriți, care pot interfera cu producerea hormonului tiroidian, care este esențial pentru reglarea proceselor metabolice și a fost, de asemenea, legată de cancerele gastrointestinale și ale sistemul nervos.

sursa: green-report.ro

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here