Cramele Recaş exportă vinul românesc în 25 de țări

1
- Reclamă -

Cramele Recaş, unul dintre cei mai importanți producători de vin din România, vinde jumătate din producţie la export, în peste 25 de ţări. Gheorghe Iova, unul dintre acţionarii producătorului, spune că vinurile Recaș merg foarte bine în Olanda.

 

„Dacă până la ieşirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie era principalul nostru partener, explicabil din cetăţenia lui Philip Cox (unul dintre acţionarii companiei – n.red.), ulterior Germania a devenit principalul partener. Dar vindem în foarte multe ţări, cresc foarte frumos vânzările din Ţările de Jos, dar vindem şi pe piaţa americană, în Japonia şi Coreea de Sud. Suntem mulţumiţi de ce se întâmplă la export pentru că ne oferă o stabilitate, o siguranţă a zilei de mâine“, a spus antreprenorul.

Gheorghe Iova este unul dintre acţionarii Cramelor Recaş, iar alături de Ioan Georgiu a demarat privatizarea producătorului de vinuri în 1998. Astăzi, compania Cramele Recaş SA, cea mai mare companie de grup, este deţinută familiile Iova, Georgiu, Cox şi alţi acţionari.

Recaș

„Dacă cineva ne întreba în 1998 unde dorim să ajungem când am demarat privatizarea cu siguranţă că nu speram să ajungem aici. Atunci când am demarat privatizarea, în 1998, i-am spus lui Philip Cox să vină alături de noi şi a acceptat. A zis atunci: Voi ştiţi să produceţi, dar nu ştiţi să exportaţi. Drept dovadă am ajuns la un nivel foarte mare pentru că el şi cu echipa lui au reuşit să performeze“, a mai spus antreprenorul, care alături de partenerii săi deţine Cramele Recaş.

Compania are pe rod aproximativ 1.100 de hectare de viţă-de-vie, toate în proprietate, la Recaş, judeţul Timiş, şi la Miniş, în Arad. Compania este cel mai mare producător de vin din punctul de vedere al volumelor – 30 de milioane de sticle pe an – şi al cifrei de afaceri.

- Reclamă -

Vezi și Vinurile Purcari – vinuri care au pus Republica Moldova pe harta Europei

Gheorghe Iova spune că producătorul nu a aşteptat ca Guvernul să îl ajute pentru a creşte exporturile şi că familia Cox a muncit pentru a a clădi businessul Cramele Recaş la export în condiţiile în care vinul românesc nu a avut o imagine bună pe pieţele externe.

În 2021, România a fost al 13-lea cel mai mare producător de vin din lume, dar la exporturi nu excelează. De exemplu, în 2021 exporturile de vinuri ale României s-au situat la 34 de milioane de euro, iar importurile au fost de 92,9 milioane de euro.

Vezi și Domeniile Ostrov: Producție mare de struguri și o calitate de invidiat / Creștere de 7% în 2021

„Ca producţie, anul 2022 este unul bun, dar nu la fel de bun. Eu şi prietenul meu Ionică Georgiu suntem din 1983 aici şi anul viitor facem 40 de ani de când stăm în Banat, iar 2021 a fost cel mai bun an de când suntem aici. Dar şi acesta este un an spre foarte bun, suntem mulţumiţi, pro­ducţia medie este de 12,5 tone la hectar, cu cantităţi diferite faţă de soiuri evident, la soiurile de calitate am diminuat producţia prin normare aşa că estimăm în jur de 6-7 tone la hectar, dar avem şi parcele cu 14-15 tone la hectar“, a explicat Gheorghe Iova.

Acesta spune că un sfert din struguri sunt recoltaţi deocamdată, iar dacă prognoza medie este favorabilă calitatea unor soiuri rămase precum Cabernet Sauvignon sau Syrah va fi foarte bună. Cramele Recaş are peste 25 de soiuri, dar Feteasca Regală şi vinurile roze sunt locomotiva pentru producător. Ca şi investiţii recente, anul acesta compania a mărit capacitatea de recoltare a strugurilor de la 500 de tone pe zi la 750 de tone pe zi.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Cramele Recaş, unul dintre cei mai importanți producători de vin din România, vinde jumătate din producţie la export, în peste 25 de ţări. Gheorghe Iova, unul dintre acţionarii producătorului, spune că vinurile Recaș merg foarte bine în Olanda.   „Dacă până la ieşirea din Uniunea… Cititi mai multe aici: Cramele Recaş exportă vinul românesc în 25 de țări […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.