Cresc prețurile la alimente la nivel global

2
Vibrant Produce
- Reclamă -

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a urcat la un nou maxim istoric în luna martie, pe măsură ce războiul din Ucraina a provocat turbulenţe pe pieţele pentru produse alimentare de bază precum cereale şi uleiuri comestibile, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

 

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna martie 2022, acest indice a crescut până la 159,3 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, după un salt semnificativ de 17,9 puncte (sau 13%) faţă de nivelul înregistrat în luna februarie, când indicatorul a atins deja cel mai ridicat nivel de la crearea sa în 1990.

Comparativ cu situaţia din luna martie 2021, preţurile mondiale la alimente calculate de FAO sunt cu 33,6% mai mari.

Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori mondiali de grâu, porumb, orz şi ulei de floarea soarelui via porturile lor de la Marea Neagră iar invazia rusească, care a intrat în a şasea săptămână, a oprit exporturile de produse agroalimentare ale Ucrainei.

Creşterea puternică a preţurilor la alimente înregistrată în luna martie a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor uleiurilor vegetale, care au înregistrat o creştere de 23,2% comparativ cu luna februarie. Potrivit FAO motivul principal are legătură cu „cotaţiile mai mari la uleiul de floarea soarelui, pentru care Ucraina este cel mai mare exportator mondial”.

- Reclamă -

O creştere de două cifre s-a înregistrat şi la preţurilor cerealelor, care au fost mai mari cu 17,1% comparativ cu cele din luna februarie, impulsionate de un avans de 19,7% în cazul preţurilor la grâu şi un avans de 19,1% în cazul porumbului. „Împreună, Federaţia Rusă şi Ucraina au fost responsabile pentru aproximativ 30%, respectiv 20% din exporturile mondiale de grâu şi porumb în ultimii trei ani”, a subliniat FAO.

Estul şi sud-estul României riscă să se confrunte cu o secetă severă în acest an

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.