Cum să alegi produsele fitosanitare potrivite pentru culturile tale?

1
- Reclamă -

Conceptul de produse fitosanitare înglobează toate tratamentele utilizate pentru a preveni și proteja culturile agricole împotriva bolilor și dăunătorilor sau a trata probleme specifice, și care au ca scop obținerea unor recolte mai bogate și calitative.

 

Produsele folosite ca măsuri de protecție a plantelor împotriva buruienilor sau fungilor pot include erbicide, fungicide, insecticide dar și adjuvanți, fiecare dintre aceste substanțe generice fiind clasificate în funcție de compoziția chimică, modul de penetrare în plantă sau acțiunea toxicologică.

 

În rândurile de mai jos vei afla mai multe despre cum să alegi produsele fitosanitare potrivite pentru culturile tale.

Cum să alegi insecticidele potrivite culturilor tale

Insecticidele împiedică atacul dăunătorilor precum rozătoare, gândaci și alte insecte. Poți alege produsul potrivit în funcție de cultura pe care o administrezi, dar și de substanța activă sau de momentul aplicării.

- Reclamă -

 

De exemplu, o comandă de insecticide de pe Agricover.ro pe bază de metil pirimifos este eficace pentru tratamentul cerealelor și al spațiilor de depozitare, pentru a combate gărgărița la grâu, cereale, fasole sau mazăre. 

 

Un produs cu spectru larg de acțiune, care are în compoziție substanțe active precum clorantraniliprol și lambda-cihalotrin, care au moduri diferite de acțiune, este eficient împotriva dăunătorilor din grupa bisamide și piretroide, iar împotriva larvelor și adulților gândacului de Colorado (Leptinotarsa decemlineata), a larvelor de omida fructelor sau pentru molia minieră a frunzelor de tomate poți utiliza un tratament cu acțiune inițială de contact și cu activitate ulterioară translaminară moderată.

Cum să alegi erbicidele potrivite culturilor tale

Substanțele folosite pentru controlul buruienilor, care sunt cei mai semnificativi dăunători pentru majoritatea culturilor agricole întrucât concurează cu plantele cultivate pentru nutrienții esențiali din sol dar și pentru spațiu sau lumină, au fie acțiune preemergentă fie postemergentă. Acestea din urmă pot  fi aplicate și după răsărire, în timpul vegetației.

 

Pe piață există o paletă largă de erbicide care sunt create pentru protejarea a zeci de culturi, de la cele pentru gazon la cele pentru vița de vie, rapiță, arbuști, dar și legume sau fructe. În plus, poți alege în funcție de tipul de buruiană pe care vrei să o combați, deoarece tratamentele sunt destinate pentru a combate atât buruieni monocotile, cât și  dicotiledonate anuale sau perene. 

Cum să alegi tratamentele fungicide

Substanțele active din fungicide pot avea atât rol preventiv, cât și curativ sau eradicativ. Acestea pot avea acțiune imediată, chiar din primele faze ale infectării cu agentul patogen, dacă soluția se aplică în primele momente, când sporii au germinat pe suprafața pomilor fructiferi sau a culturilor agricole. Acțiunea unui fungicid de contact este inutilă după instalarea bolii, în timp ce un produs cu acțiune sistemică o poate bloca, mai ales dacă infecția este incipientă, dar acestea din urmă pot fi folosite doar de 2-3 ori pe sezon.

 

Toate tratamentele de pe piață sunt însoțite de instrucțiuni specifice, care trebuie respectate pentru eficacitate maximă. Pentru o utilizare corectă este importantă cantitatea, dar și modul de distribuire al substanței, la fel cu perioada din an și momentul aplicării. Acesta din urmă poate spori eficacitatea produsului, pentru a preveni pulverizările suplimentare. 

 

La fel cu alte produse fitosanitare, și fungicidele pot fi alese în funcție de culturi sau plante, ori de bolile specifice acestora. De exemplu, un tratament cu Boscalid are activitate sistemică și translaminară, fiind indicat pentru alternarioza florii soarelui, dar și pentru putregaiul alb al florii soarelui sau al rapiței, în timp ce o soluție pe bază de cupru previne și stopează mana, rapănul și arsurile bacteriene la viță de vie, pomi fructiferi, cartofi și legume. Un astfel de produs are acțiune eficientă din toamnă până primăvara, datorită concentrației mari de ioni de cupru metalic ce inhibă dezvoltarea ciupercilor patogene, fiind recomandată atât pentru agricultura convențională, cât și cea ecologică. 

 

În concluzie, produsele și tratamentele fitosanitare potrivite trebuie alese în funcție de specificul fiecărei culturi, dar și de tipul de dăunători sau agenți patogeni. 


- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Conceptul de produse fitosanitare înglobează toate tratamentele utilizate pentru a preveni și proteja culturile agricole împotriva bolilor și dăunătorilor sau a trata probleme specifice, și care au ca scop obținerea unor recolte mai bogate și calitative.   Produsele folosite ca măsuri de protecție a plantelor… Cititi mai multe aici: Cum să alegi produsele fitosanitare potrivite pentru culturile tale? […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.