Vinul fără alcool a câștigat popularitate în ultimii ani, oferind o alternativă rafinată pentru cei care vor să se bucure de aromele complexe ale vinului, dar fără efectele alcoolului. Dar cum se obține această băutură, păstrându-i savoarea și caracterul autentic? Procesul implică tehnici sofisticate de îndepărtare a alcoolului, fără a compromite gustul și calitatea.
Principala povocare vine din faptul că vinurile fără alcool sunt mai fragile și mai sensibile la modificările microbiologice, deoarece alcoolul are un efect antiseptic.
În ceea ce privește reziduurile de zahăr, cantitatea ideală pentru un echilibru optim al băuturii este de 25 g pe litru, provenind fie din zahărul natural, fie din mustul concentrat adăugat. Vinul fără alcool nu are o dată exactă de expirare, dar experții recomandă consumul acestuia în cel mult doi ani. Odată deschis, trebuie păstrat la frigider și consumat în câteva zile.
După aprobarea guvernului privind procesul de dealcoolizare în Italia, cramele au început să investească în echipamente specifice. Interesul vine în special din partea producătorilor medii și mari, având în vedere costurile ridicate ale investiției: pentru dealcoolizare este nevoie de un spațiu special amenajat, cu acces la electricitate și apă, unde să fie instalată aparatura necesară.