Danemarca vrea să introducă etichete pe care să scrie impactul alimentelor asupra mediului

1

Guvernul danez a început discuțiile legate de obligativitatea față de producători și supermarketuri de a-și eticheta produsele alimentare în funcție de impactul lor asupra mediului și climei.

Consiliul Danez al Agriculturii și Alimentelor susține această modificare, pe care o vede ca pe o oportunitate de a promova bunele practici privind atenuarea efectelor agriculturii asupra schimbărilor climatice.

„Toată lumea știe că industria alimentelor influențează climatul, dar dacă restul lumii ar produce mâncare așa cum o facem noi în Danemarca, atunci Pământul va fi un loc mai bun”, a declarat directorul Consiliului, Morten Høyer.

Danezii au lucrat cu Uniunea Europeană în ultimii 10 ani pentru dezvoltarea acestui tip de etichetă și recunosc că nu a fost și nu va fi simplu deloc.

„Scopul nostru este să creăm o etichetă precisă. Trebuie să includem fiecare informație astfel ca produsele cum ar fi cele pe bază de plante, înlocuitoare pentru carne, să aibă informații despre impactul asupra climatului al soiei din produs cultivată în America de Sud”, a continuat acesta.

Culturile de soia au dus la distrugerea pădurilor tropicale din America de Sud, în special din Brazilia, însă o mică parte din recoltă este folosită ca hrană direct pentru oameni, potrivit datelor furnizate de Union of Concerned Scientists.

Organizația transmite că 70 – 75% din cultura de soia este folosită pentru hrănirea puilor, porcilor, vacilor și peștilor din crescătorii, în timp ce doar 6% este consumată de oameni. Din restul culturilor se obține ulei vegetal sau produse non-alimentare, cum ar fi biodiesel.

Høyer a concluzionat că există „provocări majore” până când guvernul danez să se pronunțe dacă poate merge înainte cu etichetele privind impactul asupra climatului.

Citește și Modalități eficiente de finanțare a producătorilor din agricultură și alimentație. Ce este factoringul și cum funcționează?

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here