Demers politic comun pentru obținerea adeverințelor APIA de la primării

2
APIA - bunăstarea animalelor

Președinții partidelor politice au fost sesizați de Asociația „Forța Fermierilor”, astfel încât să solicite primarilor să îi sprijine pe fermieri pentru obţinerea adeverinţelor APIA, în contextul în care există semnale că unii edili „nu îşi fac treaba” şi îi întârzie pe fermieri.

„Asociaţia Forţa Fermierilor face un apel către Ludovic Orban, preşedinte PNL, Marcel Ciolacu, preşedinte PSD, Dan Barna, copreşedinte USR-PLUS, Dacian Cioloş, copreşedinte USR-PLUS, Kelemen Hunor, preşedinte UDMR, şi Cristian Diaconescu, preşedinte PMP, pentru o implicare activă în sprijinirea fermierilor români pentru depunerea cu succes a cererilor unice de plată pentru subvenţiile europene”, se menţionează într-un comunicat al formei asociative.

Liderii organizației sunt de părere că este nevoie „de un mesaj ferm” din partea tuturor liderilor politici către primarii din partidele respective, astfel încât să-i sprijini total şi necondiţionat pe agricultorii care au nevoie de adeverinţele APIA de la primărie.

Importanța adeverinței de la primărie

În lipsa adeverinței eliberată de primar, fermierul nu îşi poate depune cererea unică de plată. Termenul-limită pentru depunerea acestui document la centrele judeţene APIA este 17 mai 2021, fără penalizări.

„Avem semnale din teritoriu că sunt primari care nu îşi fac treaba şi îi întârzie pe fermieri cu eliberarea adeverinţelor APIA. Se invocă tot felul de motive birocratice, iar agricultorii riscă să nu îşi poată depune la timp cererea unică de plată. Această situaţie este inadmisibilă. Le-am solicitat membrilor noştri să ne comunice, în fiecare judeţ, lista primarilor care le fac probleme fermierilor.

O vom face publică cât de curând şi, de asemenea, o vom trimite şi liderilor politici de la nivel central. (…) Domnilor preşedinţi de partide din România, indiferent că sunteţi la Putere sau în Opoziţie, vă rugăm frumos să vă implicaţi direct în rezolvarea acestei probleme şi să le transmiteţi un mesaj clar primarilor dumneavoastră: Sprijin total pentru fermierul român, fără tertipuri şi fără şmecherii!”, a declarat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Asociaţia reaminteşte că adeverinţa cu datele înscrise în Registrul Agricol reprezintă un document obligatoriu la cererea unică de plată pentru subvenţiile agricole. Conform Legii nr. 288/9.12.2020, începând campania de cereri 2021, adeverinţa este transmisă de către Primării direct către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Emiterea şi transmiterea adeverinţei nu poate fi condiţionată în niciun fel de către autorităţile locale.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here