Într-o lume tot mai preocupată de sustenabilitate, industria alimentară găsește soluții ingenioase pentru a reduce risipa și a valorifica resursele disponibile. O tendință tot mai populară este utilizarea deșeurilor industriale de fructe precum coji, sâmburi, pulpă sau suc rezidual, pentru a obține ingrediente alimentare valoroase. Aceste subproduse, care altfel ar fi fost aruncate, sunt transformate în fibre alimentare, îndulcitori naturali, arome sau suplimente nutritive. Cum funcționează acest proces? Ce beneficii aduce atât industriei, cât și consumatorilor? În acest articol, explorăm modul în care deșeurile devin resurse esențiale pentru o alimentație mai sustenabilă și mai eficientă.
Deșeuri industriale de fructe transformate în ingrediente alimentare: Inovația care reduce risipa și creează noi oportunități
Printre câștigătorii Premiilor europene pentru femeile inovatoare, acordate de Consiliul European pentru Inovare, joi, 3 aprilie, la Bruxelles, se află și Débora Andreia Campelo Campos (Portugalia), fondator și director general al AgroGrin Tech, care a dezvoltat un proces de transformare a deșeurilor industriale de fructe în ingrediente alimentare funcționale, anunță Comisia Europeană.

Premiul se numește EIT Women Leadership și este acordat membrilor excepționali ai comunității EIT ( Institutul European de Inovare și Tehnologie ) și este în valoare de 50.000 de euro.
Pe site-ul propriu, AgroGrin Tech afirmă că misiunea sa este ”de a adăuga valoare deșeurilor alimentare produse în sectorul producției și prelucrării fructelor, prin aplicarea de soluții ecologice și rentabile. AgroGrin Tech aplică noi tehnologii și procese pentru a dezvolta noi compuși pe bază biologică pentru a genera noi fluxuri de venituri, reducând în același timp poluarea mediului și pierderile economice asociate activității.
AgroGrin Tech susține că ”oferă soluții durabile pentru o lume durabilă, cu procese tangibile, ecologice și rentabile, promovând gestionarea eficientă a deșeurilor de fructe, evitând problemele de mediu și economice. AgroGrin Tech a dezvoltat un proces inovator și ecologic pentru a transforma deșeurile industriale de fructe în ingrediente alimentare funcționale, valorificând toate deșeurile. În plus, compania deține o tehnologie brevetată care permite separarea ingredientelor funcționale naturale, care este fundamentală pentru realizarea procesului AgroGrin Tech”
AgroGrin Tech asigură că serviciile sale ”permit o abordare cu zero deșeuri, ceea ce înseamnă că toate deșeurile de fructe sunt valorificate atunci când se aplică procesul și tehnologia noastră, transformând 100% din deșeuri în ingrediente alimentare naturale”.
Sursa: g4food