După Germania, Italia vrea înapoi lucrătorii români la munca câmpului în plină epidemie de coronavirus CIVID 19

0

Cu câteva zile în urmă, Germania a dat drumul la grupuri de români să meargă la munca câmpului. Este vorba despre românii care merg la recoltat de sparanghel. Nici italia nu poate sta fără românii care îi muncesc grădinile, prin urmare ministrul Agriculturii din peninsulă va avea o întrevedere cu ambasadorul român în Italia.

Ministerul italian caută un acord cu România pentru redeschiderea fluxului de sezonieri.

Ministrul Teresa Bellanova se va întâlni luni cu ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan. Un sfert din sezonierii din Italia sunt români.

După ce Comisia Europeană a dat undă verde deplasărilor libere în UE pentru muncitorii din agricultură și pentru cei din sistemul sanitar, Italia caută o cale pentru a răspunde și la criza din agricultură.

„Suntem în contact cu diverse țări, luni mă voi întâlni cu ambasadorul român în Italia. Coridoarele permise de UE nu sunt suficiente. Trebuie să găsim soluții de la o țară la alta și lucrăm pe acest front”, a spus ministrul agriculturii italian, Teresa Bellanova.

România, locul I în UE la porumb boabe şi floarea soarelui

Pentru muncitorii extracomunitari, Italia a prelungit automat permisele de ședere până pe 15 iunie. Dar nu este suficient pentru a rezolva lipsa de muncitori din agricultură, pentru că la apel lipsesc cei din Uniunea Europeană: numai din România, anual, vin în Italia peste 107.000 de sezonieri, un sfert din total.

Întoarcerea lor este urgentă, spun italienii

„Trebuie să găsim acorduri cu țările din estul Europei, pentru a putea permite întoarcerea sezonierilor în agricultura din Italia. Cu aceste țări trebuie să căutăm și un plan pentru a garanta siguranța și sănătatea muncitorilor, astfel că atunci când vor ajunge în țările lor de origine sa nu fie băgați în carantină”, a precizat și Ettore Prandini, președintele Coldiretti, cea mai mare asociație de reprezentanță și asistență din agricultura italiană.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here