Efectele fenomenelor meteorologice extreme se vor resimți în prețurile alimentelor pe tot parcursul anului 2025, după ce prețurile la cacao și cafea au ajuns la un nivel mai mult decât dublu în ultimul an.
Alimentele cele mai afectate de scumpiri
Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la cacao și cafea, cu 163% și 103%, din cauza unui mix de precipitații peste medie și temperaturi ridicate în regiunile producătoare, arată cercetarea.
Prețul uleiului de floarea-soarelui a crescut cu 56% după ce seceta a afectat grav culturile din Bulgaria și Ucraina, țară care continuă să sufere și din cauza invaziei rusești. Alte produse alimentare care au înregistrat creșteri semnificative de preț de la un an la altul includ sucul de portocale și untul, ambele scumpindu-se cu peste o treime, și carnea de vită, al cărei preț a crescut cu puțin peste un sfert.
În decembrie, guvernul britanic a declarat că inflația prețurilor la alimente și criza climatică duc la o creștere a numărului de gospodării afectate de foame și malnutriție. Iar oamenii de știință specializați în climatologie au confirmat că descoperirile Inverto sunt în concordanță cu previziunile lor.
„Evenimentele meteorologice extreme din întreaga lume vor continua să crească în severitate și frecvență, pe măsură ce temperatura globală continuă să crească”, a declarat Pete Falloon, expert în securitate alimentară la Met Office și Universitatea din Bristol.