luni, 17 martie 2025

Cele mai citite

Efectele fenomenelor meteorologice extreme asupra prețurilor la alimente

Efectele fenomenelor meteorologice extreme se vor resimți în prețurile alimentelor pe tot parcursul anului 2025, după ce prețurile la cacao și cafea au ajuns la un nivel mai mult decât dublu în ultimul an.

Alimentele cele mai afectate de scumpiri

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la cacao și cafea, cu 163% și 103%, din cauza unui mix de precipitații peste medie și temperaturi ridicate în regiunile producătoare, arată cercetarea.

Prețul uleiului de floarea-soarelui a crescut cu 56% după ce seceta a afectat grav culturile din Bulgaria și Ucraina, țară care continuă să sufere și din cauza invaziei rusești. Alte produse alimentare care au înregistrat creșteri semnificative de preț de la un an la altul includ sucul de portocale și untul, ambele scumpindu-se cu peste o treime, și carnea de vită, al cărei preț a crescut cu puțin peste un sfert.

În decembrie, guvernul britanic a declarat că inflația prețurilor la alimente și criza climatică duc la o creștere a numărului de gospodării afectate de foame și malnutriție. Iar oamenii de știință specializați în climatologie au confirmat că descoperirile Inverto sunt în concordanță cu previziunile lor.

- Publicitate -

„Evenimentele meteorologice extreme din întreaga lume vor continua să crească în severitate și frecvență, pe măsură ce temperatura globală continuă să crească”, a declarat Pete Falloon, expert în securitate alimentară la Met Office și Universitatea din Bristol.

„Culturile sunt adesea vulnerabile la fenomene meteorologice extreme, iar în viitor ne putem aștepta la șocuri continue în producția agricolă globală și în lanțurile de aprovizionare, ceea ce va accentua problemele legate de securitatea alimentară”, a avertizat acesta.
Sursa: g4food
- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles