Emil Dumitru, Pro Agro: Trebuie revizuită legea privind achiziția de terenuri

0
- Reclamă -

Achiziția de terenuri de către străini, care au ajuns să dețină undeva la 40% din pământul României, conform datelor din piață, este unul din subiectele fierbinți ale zilei. Șeful Pro Agro, Emil Dumitru, spune că ar trebui să fie revizuită legea achiziției de terenuri, mai ales că multe suprafețe au ajuns pe mâna unor investitori străini care nu întotdeauna sunt serioși și nici nu se ocupă cu agricultura. Un lucru e clar, însă, străinii au terenuri compacte, spre deosebire de români care au parcele împrăștiate.

‘’În România, terenurile au fost cumpărate de tot felul de pseudoinvestitori veniți din statele membre UE, care au beneficiat de dobânzi preferențiale și mai puțin de către fermierii români.

CITEȘTE ȘI În loc să cumpere terenuri, fermierii români le vând cu 7.000 euro hectarul ca să facă rost de bani

Din punctul nostru de vedere legislația ar trebui să fie revizuită, dacă tot discutăm de polarizarea excesivă a exploatațiilor din Romania, nu putem să discutăm  de o agricultură competitivă cu un număr atât de mare de exploatații agricole de subzistență care nu produc pentru piață. Trebuie să oferim o alternativă celor care încă dețin suprafețe de teren în România să producă pentru piață și trebuie să ne gândim foarte clar unde vrea să ajungă România din punct de vedere al PIB-ului pe agricultură”, a declarat Emil Dumitru la o conferință pe teme agricole.

3,4 milioane de hectare cadastrate

O mare problemă este și realizarea cadastrului în România, de  care nu peste mulți ani va depinde și acordarea plăților din subvenții fermierilor. Potrivit datelor oferite de autorități, la momentul actual, cadastrul a fost realizat pe o suprafață de doar 3,4 milioane de hectare. Situația este cu atât mai grea, cu cât în multe cazuri pe același teren s-au trezit și trei proprietari, după cum susține Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

- Reclamă -

‘’N-ar fi de mirare să ne trezim ca aproximativ 10% dintre proprietari să rămână fără terenuri’’, a precizat Baciu.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.