Piața europeană a cărnii- estimări modeste pentru perioada 2016-2026

0
- Reclamă -

Producția de carne de porc va crește foarte puțin în următorii zece ani, fiind prevăzut un avans de doar 1,3%, față de nivelul ridicat din 2016, potrivit studiului „Perspective pe termen mediu pentru piețele agricole ale UE, 2016-2026”. Acesta arată că populația mondială în creștere, alături de veniturile tot mai mari, ar trebui să aibă ca efect o cerere mai mare de carne și să contribuie la majorarea exporturilor de carne ale UE.

Consumul mondial de carne ar trebui să se mărească cu 13,5%, adică cu 42,6 milioane de tone, în perioada 2016 – 2026. Aceasta înseamnă o creștere mai mică raportat la cea înregistrată în ultimul deceniu, ea fiind echivalentă producției totale de carne din UE înregistrată la nivelul unui an. Datorită revenirii economice și prețurilor în ușoară scădere, consumul total de carne pe cap de locuitor în UE și-a revenit, majorându-se cu 1,95 kg pe cap de locuitor în 2015. Creșterea este estimată a fi mai mică în 2016, până la un volum de 68,4 kg pe cap de locuitor pe an. La sfârșitul perioadei studiate, consumul pe cap de locuitor ar trebui să rămână stabil, iar carnea de pasăre ar trebui să ia din cota de piață a altor sortimente de carne. De remarcat faptul că 90% din producția totală de carne a UE are ca destinație consumatorii europeni.

Ritm mic de creștere la carnea de porc

După revenirea puternică din 2014 și 2015, producția de carne de porc ar trebui să crească cu doar 1,3% până în 2026, comparativ cu nivelurile ridicate din 2016. În contextul unui avans moderat al consumului intern, exporturile de carne de porc ar trebui să se mărească într-o manieră susținută, urmare a cererii susținute la nivel mondial și a prețurilor mici la furaje. Pe de altă parte, concurența prețurilor din SUA și Brazilia ar trebui să fie puternică. Pe fondul aplicării noilor norme privind bunăstarea animalelor, producția de carne de porc și-a revenit de o manieră notabilă în perioada 2014-2015, după 2 ani de prețuri relativ ridicate.

Citește și: Românii preferă cozonaci cu nucă și stafide. Producătorii se pregătesc de vânzări record

Sursă foto: www.graphitebahamas.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.