Fermier: Agricultura implică o doză de risc. Prefer să asigur culturile ca să nu mai pățesc precum în 2003 și 2004, când am pierdut tot

0
- Reclamă -

Capriciile vremii din această primăvară au făcut destule victime printre fermieri. Dacă în Moldova pierderile sunt destul de mari, după câte se pare, în sudul țării culturile arată bine la acest moment, ceea ce înseamnă că au rezistat temperaturilor scăzute din ultima vreme.

În Teleorman, agricultorii spun că n-au avut probleme așa de mari cum au fost prin alte părți, mai ales că nici temperaturile nu au fost chiar atât de joase – au coborât până la minus 1 grad Celsius.

Oricum, mulți erau asigurați pentru a nu mai păți ca  în 2003-2004, de exemplu, când au pierdut aproape întreaga recoltă.

VEZI: Primii doi ani de afacere – cea mai dificilă perioadă pentru producătorii de flori

„La noi nu sunt probleme. Unde au fost temperaturi mai scăzute am făcut focuri cu fumigene. Oricum eram asigurați, pentru că agricultura implică o doză de risc. Nu vrem să mai pățim ca în 2003-2004, când nu ne-am ales cu nimic”, povestește Andrei Petrică, un fermier din Teleorman, care face parte din cooperativa Terenod, membră LAPAR.

De altfel, toți membrii cooperativei sunt asigurați.

Andrei Petrică administrează o exploatație de circa 1.100 hectare, pe care cultivă grâu, porumb floarea soarelui, orz, rapiță și mazăre. La acest moment, culturile se prezintă “foarte bine”, mai ales că a și plouat. Agricultorul spune că a avut parte și de precipitații – undeva la 55 litri/mp în ultima lună și nu doar atât, ele au fost bine repartizate. Deocamdată, este mulțumit, mai ales că nu există nici oscilații mari de temperatură între zi și noapte. Speră însă să nu aibe parte de vreo surpriză din partea vremii în perioada următoare care să-i dea planurile peste cap…

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.