Fermierii mari se plâng că nu sunt ajutați să se dezvolte

0
- Reclamă -

Tot mai multe voci din agricultura românească le reproșează oficialilor de la Ministerul Agriculturii și­ de la celor de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale faptul că agricultorii cu ferme mari, peste 400 ha nu au acces la fonduri pentru a se dezvolta.

Ori o asemenea situație nu face decât să frâneze procesul de comasare a terenurilor din România, și așa destul de fărâmițate.­­ În loc să fie preocupați să-și mărească fermele, agricultorii trebuie să-și dimensioneze exploatațiile la dimensiuni de până la 400 ha dacă vor să acceseze fonduri europene pentru dezvoltare.

Și aceasta în condițiile în care se știe că în România, în agricultură se obține profit doar de la suprafețe lucrate de peste 500 ha. ­În piață unii vorbesc chiar că nu se urmărește decât să se pună bețe în roate fermierilor români de care au început să se teamă cei de afară, unde exploatațiile agricole sunt cu mult mai mici față de cele de la noi.

”Investițiile din fondurile europene sau din ce a avut Ministerul Agriculturii de distribuit au fost dirijate in mare parte catre fermierii mici. Am inteles ca pentru fermierii mari, cu peste 400 ha, sunt restricții pe partea de fonduri pentru dezvoltare. După părerea mea este un lucru greșit, deoarece nu se sprijină comasarea terenurilor”, a declarat Marian Popa, un agricultor important din Teleorman, care face parte și din consiliul director al LAPAR.

Exploataţiile agricole sub 1 ha au o pondere de 53,0%

În România, numărul exploataţiilor agricole de foarte mici dimensiuni, care au utilizat o suprafaţă agricolă de până la 1 hectar, s-a diminuat în anul 2016 faţă de anul 2013 cu 173 de mii de exploataţii agricole, respectiv cu 8,9%.

La scăderea numărului de exploataţii agricole de foarte mici dimensiuni a contribuit numărul celor care au utilizat o suprafaţă agricolă mai mică de 0,3 ha, acestea deţinând o pondere de circa 27% din totalul exploataţiilor agricole cu suprafaţă agricolă utilizată, potrivit Analizei structurale în Agricultură 2016 realizată de INS.

- Reclamă -

Pe clase de mărime, în anul 2016, structura exploataţiilor agricole a fost diferită din punct de vedere al numărului acestora, comparativ cu structura din punct de vedere a suprafeţei agricole utilizate astfel:

– exploataţiile agricole sub 1 ha deşi au reprezentat 53,0% din numărul total, au utilizat numai 5,1% din suprafaţa agricolă utilizată;

– exploataţiile agricole cu dimensiuni între 1 şi 5 ha au avut ponderi mai apropiate atât ca număr, cât şi ca suprafaţă (38,6% din numărul total şi 23,6% din suprafaţa agricolă utilizată);

– exploataţiile agricole de dimensiuni mari, peste 50 ha, au avut o pondere foarte mică (0,5%) în ceea ce priveşte numărul acestora, dar au deţinut 51,1% din suprafaţa agricolă utilizată.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.