marți, 18 martie 2025

Cele mai citite

Germanii revin la cartofi: Creștere semnificativă a consumului de cartofi proaspeți

Germanii au început din nou să consume cartofi într-un volum semnificativ, marcând o revenire spectaculoasă în popularitate a acestui aliment, odată un pilon al bucătăriei tradiționale germane, potrivit DPA.

După decenii de scădere a consumului, datele recente ale Centrului Federal pentru Informații Agricole (BZL) indică o creștere considerabilă a interesului pentru acest aliment de bază, conform Potato News Today.

În anii 1950, consumul anual de cartofi pe cap de locuitor în Germania era de aproximativ 180 de kilograme. Deși cifrele actuale sunt mult mai mici față de aceste valori istorice, anul 2024 a marcat o creștere semnificativă, depășind 60 de kilograme per capita – un prag care nu fusese atins de mai bine de un deceniu.

Între iulie 2023 și iunie 2024, consumul a crescut de la 55,7 la 63,5 kilograme pe persoană, cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 12 ani.

- Publicitate -

Această creștere este atribuită în principal consumului de cartofi proaspeți.

Potrivit BZL, consumul de cartofi proaspeți a crescut cu 8,4 kilograme pe cap de locuitor, ajungând la 25,5 kilograme. În schimb, consumul de produse procesate din cartofi – precum cartofii prăjiți, salatele sau chipsurile – a scăzut la 38 de kilograme per capita. Specialiștii analizează mai mulți factori care au dus la această reorientare a consumului.

Josef Goos, directorul BZL, consideră că promoțiile din retail, inclusiv ambalajele mai mici, au stimulat achizițiile de cartofi proaspeți. În plus, se observă o tendință tot mai puternică de a cumpăra direct de la producătorii locali, evitând supermarketurile tradiționale.

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles