Hotel pentru albine

0

O familie din Croaţia a deschis un „hotel” pentru albine care oferă spre vânzare stupi productivi clienţilor cărora le-ar plăcea să crească albine însă nu au timp sau spaţiu să poată avea grijă de micile făpturi.

 

Fermierul Domagoj Balja afirmă că iniţiativa răspunde unei curiozităţi crescânde printre cumpărătorii săi despre modul în care este produsă mierea, într-un moment în care apicultura suferă din cauza unei scăderi globale a populaţiilor de albine.

Fermierul a afirmat că la târgurile de agricultură „a fost deseori întrebat: Mierea este cu adevărat producţie proprie? … În calitate de crescători de albine, ne-am simţit oarecum supăraţi, chiar ofensaţi”, a mai spus Domagoj Balja.

„Apoi, împreună cu soţia mea am venit cu ideea să-i lăsăm pe oameni să înveţe cum funcţionează având proprii stupi”, a spus Balja, a cărui familie are o tradiţie de zeci de ani în apicultură.

Familia, din oraşul Garesnica, în nord-estul Croaţiei, le oferă oamenilor care doresc să aibă propria miere, un contract de trei ani, în valoare de 391,32 dolari.

„Pot cumpăra de la noi un stup de care avem grijă pe parcursul celor trei ani, iar jumătate din producţia de miere este a lor”, a spus el. „Colectăm împreună mierea de la stup. În momentele bune, un stup poate produce aproximativ 30 de kilograme de miere pe an”, a spus Balja.

Douăzeci şi cinci de clienţi deţin în prezent albine la fermă. În timp ce majoritatea clienţilor provin din oraşe croate, unii sunt cetăţeni străini, între care un pilot din Dubai şi un antrenor de fotbal din Jeddah.

Apicultorii vor primi ajutorul de minimis de 25 de lei pe familia de albine

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here