Încă o fabrică de zahăr din România pusă pe butuci

0
creștere preț zahăr

Industria zahărului din România mai pierde încă o fabrică de zahăr, numărul acestora reducându-se la șase, după a cum a declarat Dragoș Frumosu, președintele sindicatelor din industria alimentară, față de cele peste 30 unități de producție care funcționau în urmă cu ceva ani.

Rând pe rând fabricile românești, intrate în portofoliul multinaționalelor, au fost închise, ajungându-se ca la acest moment doar una singură sa mai aibă capital autohton (fabrica din Bod, județul Brașov). Există și un lucru bun care s-ar putea întâmpla, chiar dacă este foarte greu de crezut însă ca va fi posibil. Asociația cultivatorilor de sfeclă din Bihor ar dori să preia fabrica Diamant din Oradea de la compania nemțească Pfeifer&Langen dacă ar putea face rost de bani. Și nici nu este o sumă deloc mică, vorbim de circa 30 milioane de euro necesari numai pentru derularea activității de producție.

Frumosu spune că a cerut ajutorul ministrului Agriculturii Petre Daea pentru a găsi o soluție care să-i ajute pe fermieri și, de ce nu, să le înlesnească intrarea la cele două bănci cu capital de stat- CEC BANK și EXIM BANK.

Frumosu vorbește și de strategia prin care nemții au pus pe butuci una din fabricile de tradiție din zonă: au adus materie primă (zahăr brut) din Germania la prețuri mult mai mari decât cele practicate pe bursă, de unde și pierderile societății din ultimii ani.

Pe de altă parte, acționarii nemți spun că au plătit mult prea mult pentru sfecla de zahăr cumpărată de la fermierii locali, peste 500 de euro, față de 300 de euro/tonă, cât ar fi costat dacă era adusă din Polonia sau Germania.

Din păcate, până va ieși la iveală ce s-a întâmplat cu adevărat la Oradea, cei 200 de  salariați vor rămâne fără un loc de muncă, în prag de iarnă.. Între timp, nemții își organzează un departament de vânzări, probabil pentru a vinde producția realizată la ei acasă…

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here