Jale mare la Lungulețu. Cartofii nu sar de 30 de bani/kg și nici așa nu sunt cumpărători

0
- Reclamă -

Producătorii din Lungulețu, localitate cunoscută în intreaga țară pentru producția de cartofi, au ajuns în pragul disperării, pentru că nu reușesc să obțină mai mult de 30 de bani pe kilogram, ceea ce înseamnă undeva la jumătate față de nivelul de anul trecut.

În zadar au așteptat să mai crească prețul, acum nu mai au nicio speranță că s-ar mai putea întâmpla ceva, iar mai rău de atât nici că se poate, pentru că nici așa cumpărătorii nu se înghesuie.  O situația de-a dreptul dramatică care ar putea aduce în faliment cei peste 100 de producători din localitate, care trăiesc de pe urma acestei culturi.

Merge greu, oferta este mare în piață, iar acum nici cumpărătorii nu mai vin să ia marfă. A fost prost de la început și nici nu se întrevede vreo schimbare. Anul trecut am obținut 50-70 de bani/kg, ceea ce ne-a permis să ne acoperim costurile și să rămânem și cu un mic profit. Niciodată nu ne-am confuntat cu o așa situație”, afirmă Narin Oneață, un producător din zonă care lucrează circa 15 ha.

VEZI: Aurel Tănase, Romconserv: Doar 8% din proiectele pe pomicultură depuse în ultimele două sesiuni la AFIR sunt eligibile

El a început recoltatul în urmă cu două săptămâni și eliberează terenul treptat pentru că trebuie să înființeze cultura de varză. A tot sperat că se va întâmpla ceva cu prețul, dar acum și-a pierdut de-a dreptul încrederea că acest lucru se va întâmpla. Așa că va fi nevoit să vândă cartofii la acest preț, măcar de ar găsi cumpărători, că nu are ce face, în lipsa unui depozit.

Iar ca el sunt mai toți producătorii din zonă care nu au reușit să se organizezze într-o asociație și să vândă împreună producția, spune cu năduf Oneață. „Dacă nu te înțelegi într-o familie, cum să se înțeleagă atâția oameni într-o asociație?”, se întreabă producătorul.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.