Leader International, producător de „gusturi românești”

0
- Reclamă -

Leader International este o companie românească înființată în 1994. În prezent exploatează o suprafață de 230 hectare pe care sunt amplasate sere și terenuri agricole pentru cultura în câmp și sere. Terenurile se găsesc în județele Teleorman, Constanța, Olt și București. Cu o capacitate de producție de 25.000 tone pe an, a înființat la Caracal cea mai mare fabrica de conserve de legume și fructe din România. Compania colaborează de câțiva ani cu Mega Image pentru brandul „Gusturi Românești”.

Produsele pentru bucătăria de toamnă-iarnă: foile de varză murată, gogonelele și dovleacul sunt semnate de Leader International. Despre cum sunt cultivate legumele și ce metode de conservare se folosesc pentru a păstra gustul autentic românesc vom prezenta în cele ce urmează.

varza-murata-gusturi-romanesti

Varza de Buzău estea cea care se găsește borcanele cu foi de varză murată. Producătorii spun că au ales acest soi datoriră frunzelor fine, cu puține nervuri și a gustului specific pe care-l are. Frunzele acestuia sunt potrivite pentru sarmalele tradiționale, întrucât au diamentrul mare, de  aproape 30 cm. Acest soi este recoltat toamna târziu, după o perioadă de vegetație de aproximativ 140 de zile, iar căpățânile sunt bogate și bine îndesate.

După recoltare, varza este pusă la saramură într-un butoi din lemn pentru 30 de zile. Atunci când capătă gustul acru, o consistență crocantă și frunzele sunt ușor de manevrat la gătit, varza este gata. După acest proces căpățânile sunt scoase din butoaie, iar frunzele sunt separate și rulate trei câte trei și puse în borcan. Pentru acest produs este folosită rețeta tradițională. Saramura este făcută din sare de mare în care se adaugă mărar, cimbru și hrean. Condimente dau aromă, îmbogățesc gustul, dar și asigură conservarea produsului alături de prelucrarea termică.

Gogonelele murate cu marca „Gusturi Românești” sunt cultivate pe terenurile Leader Internationaldin zona Olteniei, unde se află și fabrica. Acestea se culeg toamna, începând de la sfârșit de septembrie. Cele puse la murat murat
trebuie să fie tari și să nu aibă pete ori crăpături și ideal este să fie un pic pârguite.gogonele

- Reclamă -

Gogonelele, la fel ca varza, sunt puse în borcane abia după ce trec prin procesul de fermentație lactică în butoaie de lemn. Pentru a se mura sunt puse într-o soluție din oțet de vin, la care sunt adăugate diverse condimente pentru gust și aromă: boabe de piper negru, de muștar, foi de dafin, mărar și usturoi.

Ne dăm seama că sunt bine murate atunci când acestea au gustul caracteristic, acrișor,  o consistență crocantă și sunt bine pătrunse pe dinăuntru de saramură. Ele pot fi servite fie simple, fie cu mâncăruri grase sau în diverse rețete tradiționale. Spre deosebire de alte metode de conservare, odată murate, legumele își păstrează vitamile și datorită acidului lactic pe care-l conțin stimulează digestia.

Dovleacul pentru plăcintă „Gusturi Românești” este din soiul Matilda, cunoscutul dovleac în formă de pară. Pentru un antreprenor, alegerea de a cultiva acest soi are o motivație pragmatică: este un soi rezistent, se adaptează chiar și la o climă mai rece și are un raport vigoare-producție ridicat. Dovleacul se recoltează toamna și pentru a verfiica dacă este suficent de copt, poți să apeși puțin cu degetul pe coajă. Dacă aceasta nu-și păstrează forma inițială este gata de recoltare.strudel-cu-dovleac

Înainte de a fi pus în borcane, dovleacul este curățat și răzuit. Apoi i se adaugă zahăr și se călește, timp în care este amestecat aproape continuu. În timpul acestui proces dovleacul își păstrează toate calitățile nutritive. Conservabilitatea acestuia este asigurată prin adăugarea unei cantități mici de acid citric și prin tratarea termică. Dovleacul trebuie să aibă aproape consistența unui magiun când este gata de pus la borcan. Acesta poate fi folosit și pentru alte tipuri de deserturi, nu doar pentru plăcintă.

Surse foto: www.metropam.ro, www.moldovenii.md, www.mamanina.ro, www.homecook.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.