Legea Supermarketurilor ar putea fi salvarea micilor producători. Retailerii trag însă de timp

0
- Reclamă -

Noua lege a supermarketurilor, așteptată de atâta amar de vreme de către producătorii locali, ar putea fi colacul de salvare pentru mulți dintre ei, mai ales pentru micii fermierii, care nu a nicio șansă în fața firmelor mari de pe piață. De cealaltă parte, retailerii trag de timp și se fac că se conformează la prevederile unei legi care nu are norme de aplicare, iar cel mai probabil politicul va avea ultimul cuvânt de spus.

Depusă în urmă cu câteva luni în Parlament de un grup de deputați PNL și susținută puternic de președintele Comisiei de Agricultură din PNL, Nini Săpunaru, Legea Supermarketurilor a reușit, ce-i drept nu fără emoții, să treacă fără niciun vot împotrivă. Mingea se află acum în terenul autorităților române, care trebuie să ducă până la capăt acest proces.

„Noua lege a supermarketurilor ar trebui să îi ajute pe micii producători să aibă acces în rețelele internaționale de magazine, unde în mod normal nu au nicio șansă. Abia atunci se va putea vorbi de o concurență loială, iar prețurile vor reflecta cu adevărat realitatea din piață”, susține Larisa Ene, un producător local de carne de porc, care deține o fermă de porci în Râmnicu Sărat.

Ea dă exemplu ceea ce se întâmplă la carnea de porc, unde s-a înregistrat o creștere a prețurilor, în ultima vreme. Acestea s-au majorat de la circa 3 lei/kg la început de an, la aproximativ 6 lei/kg în prezent. Cu alte cuvinte, producția locală nu doar că începe să se caute, dar este și mai bine plătită.

Larisa Ene a participat la mai multe dezbateri în Parlament pe marginea Legii Supermarketurilor, alături de mai mulți producători din Vrancea, la invitația lui Nini Săpunaru, și a asistat la discuțiile aprinse dintre cele două părți: pe de o parte inițiatorii legii și producătorii români, iar de cealaltă parte reprezentanții marilor rețele.

Contracte semnate, în suspans….

- Reclamă -

In piață există numeroși producători care au așteptat cu nerăbdare ca modificările la Legea 321 să intre în vigoare, în speranța că vor putea sa-și facă loc în oferta retailerilor. Un astfel de caz este cel al lui Gheorghiță Mocanu, un legumicultor din Slobozia (Ialomita) care lucrează circa 5 ha de tomate si 2 ha de ardei…

El a reușit să semneze controctul cu o rețea internațională, după care nu s-a mai întâmplat nimic. Acum stă și se gândește dacă chiar merită să intre într-un astfel de lanț, mai ales că trebuie făcute ceva eforturi pentru a le îndeplini cerințele.

„Eu am încheiat contractul, dar retailerii nu au nicio obligație. De partea mea, legumele trebuie să fie de calitatea I, ambalate și transportate cu o mașină cu frig.  De asemenea, nu am voie să întârzii comanda, până la o anumită oră, în condițiile în care ea se face dimineața. În plus, prețul se renegociază în fiecare zi”, spune cu amărăciune legumicultorul.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.