MADR: Sfaturi utile pentru combaterea dăunătorilor la legume

0
-tomate-spatii-protejate-legume

Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat de presă pentru fermieri, ce conţine câteva recomandări cu privire la combaterea dăunătorilor culturilor de legume în spaţii protejate.

Datorită temperaturilor înregistrate în această perioadă, organismele dăunătoare specifice culturii de legume în spaţiile protejate se dezvoltă mult mai uşor. Drept urmare, Autoritatea Naţională Fitosanitară recomandă fermierilor monitorizarea atentă a culturii pentru a aplica tratamente fitosanitare. Prin aceste măsuri, va creşte randamentul producţiilor preconizate a fi obţinute.

Producătorii de tomate în spaţii protejate, beneficiari ai schemei de ajutor de minimis trebuie să obţină  o producţie de minimum 2 kg de tomate pe metrul pătrat, conform Programului de Guvernare prevăzut.

Astfel, la depistarea moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta), musculiței albe de seră (Trialeurodes vaporariorum), omidei fructelor (Helicoverpa armigera) sau a musculiței miniere (Liriomyza trifolii) pot fi efectuate tratamente cu următoarele produse de protecţie a plantelor omologate:

– VOLIAM TARGO – 0,8 l/ha,
– ALVERDE – 1,0 l/ha,
– NUPRID AL 200 SC – 1,0 l/ha
– AFFIRM – 1,5 kg/ha,
– ACTARA 25 WG – 0,2 kg/ha

Citeşte şi: Sprijinirea tinerilor fermieri, prioritate pentru ministerul Agriculturii

Toate tratamentele fitosanitare se înregistrează în registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, cu respectarea timpului de pauză de la ultimul tratament până la recoltare.

Pauza este necesară întrucât la analiza probelor de tomate pentru determinarea reziduurilor de pesticide, rezultatele acestora să fie conforme cu normele de siguranță alimentară care să nu pună în pericol sănătatea consumatorului.

Timp de pauză recomandat:
VOLIAM TARGO  – 3 zile
ALVERDE           – 3 zile
NUPRID 200 SC   – 3 zile
AFFIRM              – 3 zile
ACTARA 25 WG  – 3 zile

Pentru orice apariție suspectă de organisme dăunătoare producătorii agricoli sunt rugați să se adreseze inspectorilor fitosanitari din județele în care au amplasată cultura.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here