Deși sunt considerate sigure, rezistente la diversele variații de temperatură, culturile de cereale păioase petrec cel mai mult timp în câmp (9 luni), din toamnă până la recoltat, așa că sunt expuse la atacurile bolilor, dăunătorilor și la îmburuienare. Din acest motiv, este importantă implementarea unui management integrat de protecție, care să susțină dezvoltarea plantelor împotriva tuturor acestor agenți de dăunare.
Descoperă în continuare ce presupune un management integrat de protecție a culturilor de cereale păioase și cum această abordare holistică poate să optimizeze resursele și să asigure o recoltă bogată și sănătoasă.
1. Fertilizarea de toamnă și tratamentul semințelor
Cerealele păioase consumă multe resurse nutritive toamna, când are loc formarea sistemului radicular, motiv pentru care fertilizarea în această perioadă reprezintă una dintre cele mai importante metode de creștere a producției. Pentru asta, se pot aplica atât îngrășăminte chimice, cu azot, fosfor și potasiu, cât și îngrășăminte organice, cum ar fi gunoiul semifermentat de grajd și mustul de gunoi. În timp ce primele aduc beneficii majore pe solurile sărace în azot, în zonele umede, cele din urmă pot fi aplicate direct pe solurile foarte argiloase, pe cele puternic erodate sau prea ușoare.
Pe lângă aplicarea fertilizării de toamnă, și tratamentul semințelor este important pentru a obține recolte sănătoase, deoarece crește rezistența acestora la dăunători, boli și stres climatic.
Înainte de semănat, se recomandă tratarea semințelor cu Kinto® Plus pentru a proteja plantele împotriva bolilor care se transmit prin sămânță sau sol, precum mălura comună, fuzarioza sau tăciunele zburător. Acesta este un produs de ultimă generație și conține trei substanțe revoluționare: fluxapiroxad, triticonazol și fludioxonil.
Fluxapiroxadul inhibă enzima succinat dehidrogenază, triticonazolul întrerupe funcția membranei celulare, iar fludioxonilul inhibă procesul de transport în membranele celulare.
Kinto® Plus se poate folosi pentru toate tipurile de semințe de cereale păioase și se aplică în doza omologată de 1,2 – 1,5 l/tona semințe.
2. Combaterea buruienilor dicotiledonate
Pe lângă fertilizarea și tratarea semințelor, pentru obținerea unor culturi profitabile, este important să acorzi atenție și combaterii buruienilor, întrucât pierderile de recoltă cauzate de creșterea buruienilor sunt cuprinse între 10 și 70%.
În acest scop, poți folosi Biathlon® 4D – un erbicid versatil și eficient cu spectru larg de combatere a buruienilor cu frunză lată. Datorită acţiunii duble, date de cele 2 substanţe active, tritosulfuron și florasulam, erbicidul Biathlon® 4D asigură controlul eficient al buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase. Mai mult decât atât, este flexibil în aplicare, independent față de condițiile meteo și este compatibil cu alte produse.
Formulat pe bază de granule solubile în apă, Biathlon® 4D poate fi folosit între stadiile BBCH 13 și BBCH 39, adică de la faza de 3 frunze și până la apariția frunzei stindard. Este unul dintre puținele erbicide ce se pot aplica la cereale încă din toamnă și până primăvara târziu, iar doza recomandată este de 0,04 – 0,07 kg/ha împreună cu adjuvantul Dash® HC în doză de 1 litru/ha.
Un alt produs care poate fi folosit toamna pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și dicotiledonate este Pontos®. Acesta este un erbicid care conţine flufenacet și picolinafen și combate un spectru larg de buruieni precum iarba vântului, rocoina, ventrilica, turița etc. Se aplică fie preemergent, fie postemergent timpuriu, iar doza omologată este de 0,5 – 1 l/ha.
3. Aplicarea măsurilor de combatere a bolilor
Pe lângă buruieni, și bolile pot aduce pierderi semnificative de recoltă. Iar în ceea ce privește cerealele păioase, una dintre cele mai întâlnite și păgubitoare boli, care poate aduce pierderi chiar și de 50%, este septorioza frunzelor și a spicului – un atac fungic cauzat de ciupercile din genul Septoria.
Atacul bolii începe din faza timpurie a culturilor de toamnă, cu un mare risc și în primăvară, și este favorizat de toamnele lungi, călduroase și ploioase, cu dimineți răcoroase și ceață densă.
În ceea ce privește manifestarea bolii, atacul provocat de Septoria tritici este vizibil la nivelul frunzelor, sub forma unor pete galbene, în timp ce Septoria nodorum atacă toate organele aeriene ale plantei, fiind cel mai vizibilă pe tulpini, în dreptul nodurilor, și pe spice.
Pentru combatere, se poate folosi fungicidul Daxur® – un produs ce oferă o protecție eficientă împotriva principalelor boli care afectează culturile de cereale păioase, totul la costuri rezonabile. Acesta conține două substanțe active consacrate, Revysol și Kresoxim-metil care oferă protecție de lungă durată.
Doza recomandată este de 0,8 l/ha. Fungicidul Daxur® poate fi aplicat ca T1 – T3.
4. Combaterea dăunătorilor
Trecând la dăunători, important de menționat aici este că, pe lângă muștele cerealelor și viermele roșu, și ploșnița se numără printre cei mai păgubitori dăunători ai culturilor de cereale. Din acest motiv, este importantă includerea insecticidelor potrivite ca parte a managementului integrat de protecție.
Cum recunoști atacul produs de plosnita cerealelor? Ei bine, consecința imediată a atacului este îngălbenirea frunzei, urmată de răsucirea și de uscarea ei. În ceea ce privește boabele plantei, acestea au o textură zbârcită, sunt deformate și prezintă pe suprafața lor puncte negre, care sunt înconjurate de o zonă decolorată.
5. Lucrări agrofitotehnice
Nu în ultimul rând, culturile de cereale păioase au nevoie de o atenție sporită și atunci când vine vorba de lucrările aplicate terenului agricol. Calitatea terenului, fertilizarea acestuia și gradul său de eroziune sunt câteva dintre elementele importante care susțin toate procesele biologice ale plantelor. De aceea, în managementul integrat de protecție a culturilor, pe lângă măsurile fitosanitare, trebuie incluse și câteva lucrări agrofitotehnice eficiente.
Sistemul de lucrări ale solului pentru cultura grâului cuprinde metode de lucrare a solului de afânare de bază şi lucrările de pregătire a patului germinativ. Aici, lucrarea solului cu plugul la 18-20 cm în agregat cu grapele stelate poate conduce la obținerea unor producții profitabile.
Pe terenurile cu compactare mai pronunţată, în condiţiile anilor secetoşi, se recomandă înlocuirea lucrărilor de afânare clasice (arătura cu plugul cu cormană) cu lucrarea solului cu unelte fără răsturnarea brazdelor.
Și tăvălugitul după semănat poate constitui o lucrare favorabilă răsăririi, însă numai când solul din jurul seminţelor nu este prea uscat. Această lucrare are rolul de a pune sămânța în contact cu solul, pentru favorizarea absorbției apei.
Dacă în urma precipitațiilor abundente apar băltiri, pentru cerealele păioase precum grâul, orzoaica și orzul, care sunt foarte sensibile la umiditatea excesivă din sol, este nevoie și de lucrări precum: realizarea de șanțuri pentru scurgerea apei și afânări adânci pentru a permite apei să se infiltreze în sol.
În concluzie, implementarea unui management integrat de protecție a culturilor de cereale păioase este esențială pentru a asigura nu doar randamente ridicate, ci și o producție agricolă sustenabilă pe termen lung.