Situația complicată de la nivel global a prăbușit multe afaceri mici și mijlocii. Există, însă, și inițiative care se pot bucura de succes, care propun produse unicat în lume, cu preparate tradiționale, fără adaosuri, chimicale și conservanti. Fecső J. Attila (47 de ani) are o fermă în care crește porci din rasa Mangalița. A avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.
Reporter: De când ați început această afacere?
Fecső J. Attila: Creșterea suinelor am început-o în urmă cu 10 ani, din efective aduse din Ungaria.
Reporter: Ce animele creșteți acum?
Fecső J. Attila: Pe linia de suine, exclusiv rasa Mangalița, varietatea blondă.
Reporter: Cum creșteți animalele, cu ce le hrăniți?
Fecső J. Attila: Animalele sunt crescute în semilibertate, furajate cu cereale, ne străduim să le creștem cât mai aproape de mediul lor natural.
Reporter: Ce suprafață de teren aveți?
Fecső J. Attila: Suprafața pe care o deținem este de 2 hectare, neavând și teren pentru producerea cerealelor. Pe acestea le cumpărăm de la fermieri.
Reporter: Cât ați investit până acum?
Fecső J. Attila: Investiția nu se poate preciza cu exactitate, pentru că investim în continuu, dar este vorba de zeci de mii de euro.
Reporter: Cum vindeți produsele?
Fecső J. Attila: Principalul produs îl reprezintă purceii de Mangalița, cu certificat de origine, special selectați pentru reproducție.
Reporter: Puteti trăi din acest business? Aveți și oameni care va ajuta la munca de zi cu zi?
Fecső J. Attila: În mod normal, dacă tot lanțul alimentar ar fi bine organizat, sigur, s-ar putea trăi, dar în acest moment depindem prea mult de ce se decide la nivel politic. Am un singur ajutor extern, în rest doar membrii familiei.
Reporter: În ce localitate vă aflați?
Fecső J. Attila: Ferma este în localitatea Ocna De Sus, comuna Praid, județul Harghita.
Reporter: Mulțumesc!
Citește și: Oros: Producătorii agricoli se pot deplasa la muncă în ferme şi în câmp