Maniocul, planta din care se face tapioca

0
- Reclamă -

Maniocul (Manihot esculenta) este o plantă perenă originară din Brazilia care se cultivă ȋn prezent ȋn multe ţări din zona tropicală şi subtropicală. Exploratorii spanioli şi portughezi au descoperit-o ȋn secolul XVI şi au răspândit-o ȋn lume. Mai este cunoscut şi sub numele de casava, yuca şi mandioca. Se cultivă pentru tuberculii săi comestibili. Acestia conţin fibre, vitamina C, fier, tiamină, acid folic, mangan şi potasiu. Din ei se obţin făina de manioc şi tapioca. Din amidonul extras se mai fabrică şi băuturi alcoolice şi produse pentru apretat rufele.

Frunzele plantei sunt de asemenea consumate având un conţinut crescut ȋn carotenoizi şi proteine.

Maniocul este o plantă lemnoasă. Tulpina sa ajunge la ȋnălţime de 4m, frunzele sunt palmate, au 5-9 lobi şi un peţiol lung, de 25-30cm. Florile sunt mici, alb-verzui, fără petale, iar fructul este o capsulă ovoidă.

Rădăcinile sunt tuberizate, tuberculii fiind cilindrici, albi, roşii sau maro. Există două două varietăţi care se cultivă, una dulce, alta amară. Maniocul dulce se foloseşte proaspăt sau congelat, pe când din cel amar se fabrică făină.

Rădăcina conţine un acid hidrocianic toxic care trebuie eliminat prin diverse procese ȋnainte de consumare. Maiaşii care cultivau manioc acum sute de ani, ȋnmuiau vârfurile săgeţilor ȋn această otravă.

Maniocul-cultivare

Maniocul preferă soluri bogate, bine drenate, nisipoase, expuse soarelui. Temperatura optimă pentru cultură este de 25-29 grade. Rezistă la secetă.

- Reclamă -

Ȋnmulţirea se face prin butaşi. Aceştia trebuie să aibă 20 cm lungime şi cel puţin 1-2 noduri. Butaşii ȋnmuguresc după 7-10 zile şi se transplantează ȋn câmp după 4-6 săptămâni.

Ȋn condiţii optime, producţia ajunge la 10 t la ha.

Pe piaţa românească se găsesc perle de tapioca (facute din amidonul extras din tuberculii de manioc) din care se pot pregăti budinci delicioase, clătite, siropuri şi mâncăruri cu legume. Tapioca nu conţine gluten.

Maniocul se cultivă ȋn peste 100 ţări, asigurând hrană pentru milioane de oameni. La nivel mondial, maniocul ocupă locul 6 ȋntre cele mai cultivate plante. Cei mai mari producători sunt: Nigeria, Brazilia, Thailanda, Indonezia şi Republica Populară Congo.

Este folosit şi ȋn hrana animalelor şi pentru producerea bioetanolului.

Preţul unei pungi de tapioca variază ȋntre 8-15 lei pe https://www.emag.ro/

Sursa foto: https://www.britannica.com/

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.