Măslinul și Kiwi devin “naturale” în Sudul României

2

Agricultorii din Sudul țării sunt obligați de schimbările climatice să adopte culturi exotice. În Sud sunt zone care ar putea deveni deșert. În Dăbuleni, pe långă pepeni, încep să fie “naturale” culturile de kiwi, curmale sau măslini pentru a umple solul nisipos.

Drăghici Iulian, cercetător Stațiunea Dăbuleni: Au fost introduse câteva specii. Una dintre ele este kiwi, alta este măslinul.

Majoritatea acestor pomi necesită protejare pe timpul iernii, contra gerului și a rozătoarelor. slinul a avut o creștere foarte bună. La anul sperăm să avem producție.

Citește și Tabără: 70% din suprafața ţării a intrat într-un proces de aridizare

Deja sunt foarte multe zone în sudul României în această situaţie.

La Dăbuleni, alături de pepeni au rezistaspeciile cu rezistență foarte foartemare la secetă. Aici se junge la un nisip de plajă, care curge.

Specialiștii spun că numai anul trecut în zona de Sud în anumite luni precipitațiile au fost cu 30 de litri pe metru pătrat mai puține față de o perioadă normală. Dar și cu temperaturi mai mari cu 2-4 grade față de media normală a lunii respective. În momentul de față peste 100.000 de hectare din sudul ţării s-au transformat în deșert.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here