joi, 20 martie 2025

Cele mai citite

Măsuri adoptate de ANSVSA pentru prevenirea apariţiei febrei aftoase în România

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) informează că, pe 6 martie 2025, Ungaria a notificat autorităţile competente la nivel internaţional despre existenţa unui focar de febră aftoasă într-o fermă de vaci de lapte din nordul Ungariei, în vecinătatea oraşului Gyor, aproape de graniţa cu Slovacia.

 

Boala a fost confirmată prin analize de laborator. Pe 10 ianuarie, Germania a anunţat primul focar de febră aftoasă după 36 de ani, într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, din apropierea Berlinului.

Ca urmare a confirmării acestui focar de febră aftoasă din Ungaria, ANSVSA a dispus acţiuni de prevenire a introducerii virusului acestei boli în România.

- Publicitate -

Astfel, ANSVSA a dispus informarea reprezentanţilor principalelor asociaţii de crescători de bovine, porcine, ovine şi caprine din ţară şi obligativitatea de a anunţa medicul veterinar despre animalele cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalităţi. De asemenea, Autoritatea a dispus mediatizarea necesităţii şi a obligaţiei proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau orice caz de mortalitate

Altă măsură a ANSVS vizează informări privind obligaţia proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalităţi, prin intermediul unor materiale printate (afişe, postere) care să fie postate la circumscripţiile de liberă practică, primării, biserici, etc.

Transporturile de animale şi produsele de origine animală dinspre zona de restricţie (proximitatea localităţii Gyor pe o rază de 30 de kilometri) sunt temporar suspendate şi trebuie monitorizate atent toate transporturile de vaci, porci, oi şi capre din cadrul comerţului intracomunitar şi sporite controalele în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale, menţionează ANSVSA.

Operatorii economici care achiziţionează bovine, porcine, ovine şi caprine sunt obligaţi să prenotifice DSVSA judeţeană despre orice achiziţie de animale din speciile mai sus menţionate din Uniuniea Europeană. Potrivit ANSVSA, la fiecare transport de vaci, porci, oi şi capre medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport şi va facea un examen clinic al tuturor animalelor.

 

- Publicitate -

România și Franța se opun acordului de liber-schimb cu Mercosur din cauza impactului negativ asupra agricultorilor

„DSVSA judeţene vor efectua informări în cascadă la nivelul tuturor operatorilor şi instituţiilor judeţene. Aceste informări se vor realiza în cadrul întâlnirilor organizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene cu reprezentanţii principalelor asociaţii de crescători de bovine, porcine, ovine şi caprine şi cu cei ai operatorilor economici implicaţi în activitatea de comerţ, de pe raza judeţului. În funcţie de evoluţia anchetei epidemiologice şi a notificărilor primite, ANSVSA va transmite în teritoriu recomandări şi instrucţiuni prin note de serviciu cu privire la evoluţia febrei aftoase în Uniunea Europeană. Acestea vor fi implementate prin organizarea de întâlniri cu părţile implicate şi interesate”, se mai arată în comunicatul citat.

ANSVSA solicită operatorilor economici din România care desfăşoară activităţi comerciale cu rumegătoare paricopitate şi suine să acorde o atenţie deosebită instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin DSVSA judeţene, pentru a proteja efectivele de animale de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene, mai precizează aceeaşi sursă.

În România, există un Program Naţional de Supraveghere pentru febra aftoasă inclus în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului care constă în supravegherea activă şi pasivă a animalelor din efectivele indigene si din supravegherea activa a animalelor provenite din comertul intracomunitar.

Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi zece zile sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de trei-şase zile.

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles