Laptele proaspăt pentru consum va trebui să aibă indicat pe etichetă procentul de lapte praf pe care îl conține sau mențiunea că nu conține lapte praf, potrivit decretului pentru promulgarea legii privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate, semnat în data de 3 mai de președintele Klaus Iohannis.
În ceea ce priveşte etichetarea laptelui, actul normativ prevede și sintagma „lapte natural” — lapte produs 100% din lapte brut materie primă sau mențiunea „lapte românesc” — lapte provenit 100% din fermele din România.
Sectorul lactatelor trece printr-o perioadă extrem de dificilă în prezent, producătorii locali fiind concurați puternic de importurile ieftine. Într-un singur an, efectivele de vaci de lapte s-au redus aproape la jumătate (circa 400.000 de capete), iar prețul de achiziție la poarta fermei s-a micșorat până la 0,7 lei pe litru, în condițiile în care la raft litrul de lapte sare de 4 lei, ceea ce a adus aproape de faliment foarte multe ferme. În piață se procesează lapte la negru, provenit în general de la micile exploatații, iar importurile acoperă până la circa 30% din laptele procesat în industria locală.
Citeşte şi ANSVSA intensifică controalele pe filiera laptelui
sau poţi citi şi despre Cum a ajuns industria românească a lactatelor de la 400 fabrici acum 5 ani, la 70
Numai de la începutul acestui an, în județul Satu Mare, de exemplu, și-au închis porțile 17 ferme, multe dintre ele aparținând unor crescători cunoscuți, cu o activitate îndelungată în sector. Pentru că nu mai pot să țină animalele, în lipsa resurselor financiare, mulți crescători au decis să sacrifice animalele, pentru care primesc un preț mai degrabă derizoriu (în jur de 2 lei pe kg). Nu doar că prețul este de nimic, dar și programarea la abatoare se face cu o mare greutate, după cum a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.