Ministerul Agriculturii are nevoie de încă un miliard de lei pentru despăgubiri

1

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat miercuri că suma necesară pentru despăgubirea fermierilor privind pagubele generate de secetă culturilor care au fost înfiinţate în primăvară se ridică la un miliard de lei, iar Comisia Europeană a fost deja notificată în vederea acordării acestor despăgubiri la începutul anului viitor.

„Am pregătit Ordonanţa de Urgenţă şi am notificat Comisia Europeană pentru acordarea despăgubirilor privind pagubele generate de secetă culturilor care au fost înfiinţate în primăvară, anul acesta. Este vorba din nefericire de 1,2 milioane hectare unde vom avea nevoie de peste un miliard de lei. Anul acesta vom primi toate cererile, iar plata, aşa cum am căzut de acord cu fermierii, o să o facem la începutul anului viitor. Trebuie să aşteptăm aprobarea Comisiei, precum şi resursele bugetare, pentru că aşa este corect, dacă am despăgubit pe cei care au fost afectaţi pentru culturile înfiinţate în toamnă trebuie să despăgubim şi pe cei care au fost afectaţi de secetă pentru culturile înfiinţate în primăvara acestui an”, a declarat Oros, într-o conferinţă de presă.

Reportaj RFI din ”patria verzei”: Lungulețu în pandemia de coronavirus

De asemenea, el a precizat că pentru rectificarea bugetară vor fi asigurate fondurile necesare pentru efectuarea plăţilor conform calendarului stabilit, respectiv 1,3 miliarde de lei de la bugetul naţional pentru plata finală a campaniei de anul acesta, 204 milioane de lei reprezentând diferenţa pentru seceta pedologică care a afectat culturile de toamnă.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here