Ministrul Agriculturii anunţă că va impune plafonarea adaosului comercial la toate produsele româneşti

0
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunţă că va impune plafonarea adaosului comercial la toate produsele româneşti, la o discuție în Parlament la care nu au vrut să participe reprezentanții lanțurilor de supermarket din România.

Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat a organizat o dezbatere în urma scandalurilor privind eliminarea produselor româneşti, cum ar fi îngheţata de la Teleorman sau magiunul de Topoloveni, de pe rafturile unor mari retaileri. Deşi au fost invitaţi, reprezentanţii supermarketurilor nu au dat curs invitaţiei.

”Noi reprezentăm aici în Parlament exact cetăţenii României, care sunt şi consumatori. Anul trecut am avut o creştere de 21% la decesele din cauza cancerului de colon. Înghiţim tot felul de produse de calitate îndoielnică, ca să nu mai vorbim de faptul că la unele din aceste produse au acces şi copiii. Ei astăzi au sfidat Parlamentul României şi eu cred că acesta este rodul unor înţelegeri între ei de a nu veni!”, a declarat senatorul PSD, Dănuţ Cristescu.

Vezi și Vezi lista cu alimente de bază la care se aplică plafonarea adaosului comercial

Ulterior, aceştia au motivat că n-ar fi ştiut de şedinţa comisiei din Senat. După aproximativ două ore de dezbateri, senatorii au decis să trimită fiecărui mare retailer o serie de întrebări, urmând să fie apoi invitaţi la o şedinţă ulterioară. Aceasta este a doua reunire a Comisiei pe această temă, la prima întâlnire discuţiile s-au purtat cu oficialii Consiliului Concurenţei.

Ministrul Agriculturii: produsele româneşti vor avea adaos plafonat

În ultima perioadă, în spaţiul public, au apărut două scandaluri care vizează produsele româneşti care au fost scoase de pe rafturile supermarketurilor. Este vorba de o îngheţată produsă la Teleorman, care a fost delistată de 7 din cele 10 supermarketuri din ţara noastră şi apoi magiunul de Topoloveni care a fost scos de pe raftul unui mare lanţ de magazine, după ce a fost introdusă pe lista celor 21 de alimente care au adaos comercial plafonat la 20%, în condiţiile în care, susţine ministrul Agriculturii, magiunul avea adaos de aproape 100% faţă de cel de import unde era de maximum 25%.”Asta ne arată că preţul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a explicat Florin Barbu.

- Reclamă -

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susţine că preţurile pentru produsele alimentare care au adaosul comercial plafonat au scăzut cu peste 30%. În plus, ministrul susţine că produsele româneşti au adaos comercial şi de 60%.”Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Prima News.

Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea la produsele româneşti va fi gata în aproximativ două săptămâni.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.