luni, 21 iulie 2025

Cele mai citite

Mircea Fechet: furt și corupție la Direcția Silvică Maramureș

Fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a adus în atenția publicului o serie de nereguli grave descoperite la Direcția Silvică Maramureș, subliniind necesitatea reformelor structurale la Romsilva, conform Informateca.ro. Dezvăluirile scot în evidență practici ilegale și gestionarea defectuoasă a fondului forestier, care au determinat intervenția Corpului de Control și anchete ale Parchetului General.

Nereguli la Direcția Silvică Maramureș

Mircea Fechet a declarat că, în urma sesizărilor primite de la silvicultori onești, a trimis Corpul de Control în luna martie pentru a verifica situația de la Direcția Silvică Maramureș, una dintre cele trei direcții silvice (alături de Arad și Caraș-Severin) unde conducerile au fost demise din cauza neregulilor.

Oamenii locului, mai în vârstă, mi-au spus că acum 25 de ani se furau pădurile cu trenul. Pădurea a fost tratată ca o pradă, iar cei care ar fi trebuit să o apere au închis ochii sau au participat la jaful organizat”, a afirmat Fechet.

Printre neregulile semnalate se numără achiziții nejustificate, precum o locomotivă nefuncțională, cumpărată la costuri exorbitante și care astăzi este „de negăsit”, și achiziționarea a două terenuri fără acte pentru un presupus depou, care nu apar în inventarul patrimoniului public al Direcției.

- Publicitate -

Parchetul General a confirmat anchetarea unui dosar penal cu 15 suspecți, inclusiv un fost director al Direcției Silvice Maramureș, un primar, personal silvic și angajați ai altor instituții, pentru infracțiuni precum tăieri ilegale, furt de arbori, trafic de influență, abuz în serviciu și contrabandă.

Reforma Romsilva: un pas spre profesionalism

Pe fondul acestor probleme, Fechet a inițiat o reformă structurală la Romsilva, menită să elimine ineficiențele și practicile corupte, așa cum a relatat Agroteca.ro și în trecut.

Reforma include reducerea numărului de directori de la 99 la 17, eliminarea primelor de pensionare excesive (unele de până la 100.000 de euro) și desființarea direcțiilor silvice neperformante.

„Romsilva trebuie condusă de profesioniști care știu ce au de făcut. Nu dau înapoi niciun milimetru de la ce mi-am asumat”, a declarat Fechet.

El a respins propunerile conducerii Romsilva de a concedia 1.200 de angajați, majoritatea pădurari, insistând că soluția este eliminarea managementului defectuos.

- Publicitate -

Un apel pentru transparență

Fechet a încurajat silvicultorii onești să continue să semnaleze neregulile, subliniind că reforma Romsilva vizează profesionalizarea și protejarea pădurilor ca resursă națională.

„E singura cale pentru ca sistemul silvic românesc să devină un spațiu al profesioniștilor onești”, a afirmat fostul ministru, așteptând informații suplimentare despre anchete din alte județe.

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles