Moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii

0

Liberalii susţin, în moţiunea simplă pe agricultură, depusă la Camera Deputaţilor şi intitulată ”După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”, că, în cei 2 ani de când a fost numit ministru, Petre Daea a demonstrat că este incapabil să se ridice la înălţimea funcţiei sale, gestionând dezastruos prevenţia, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane în România.

„Aşa-zisele acţiuni întreprinse de ministrul Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România (iulie 2017) şi până în prezent, au demonstrat că acesta nu dispune de calităţile, cunoştinţele, devotamentul şi responsabilitatea necesare unui ministru în funcţie. Actuala moţiune simplă vine să sancţioneze gravele derapaje din domeniul securităţii alimentare şi a combaterii epizotiilor, atribut al ministrului conform Hotărârii de Guvern nr. 830/2016. Din momentul în care a apărut primul focar de pestă porcină africană în România, am auzit de la actualul ministru al Agriculturii doar scuze şi motivaţii despre cum nu poate sau de ce nu poate să acţioneze, pasând întreaga responsabilitate fie Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fie medicilor veterinari, fie Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, fie centrelor locale de combatere a bolilor, fie prefecţilor din judeţele respective. Dezinteresul, ignoranţa, lipsa asumării de responsabilităţi, bâlbâiala autorităţilor, tardivitatea aplicării unor măsuri, blocarea luării unor măsuri, ascunderea probelor, dezinformările publice, neimplicarea unor factori instituţionali care aveau obligaţii legale în gestionarea crizei au generat haos şi au condus la neîncrederea populaţiei, a crescătorilor, a fermierilor şi a tuturor celor afectaţi, în autorităţi şi în măsurile luate de acestea. Era obligatoriu, domnule ministru, ca încă de la apariţia virusului, în vara lui 2017, să demaraţi, în regim de urgenţă, o acţiune de informare corectă a proprietarilor de porcine, a celor din industria de profil, a întregii populaţii cu privire la măsurile ce se impun a fi luate, a obligaţiilor ce le revin, precum şi despre gravitatea consecinţelor nerespectării acestor măsuri”, precizează semnatarii moţiunii.

Liberalii menţionează că lipsa de acţiune şi viziune a ministrului Agriculturii a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei, fiind afectate la acest moment, la nivel naţional, 13 judeţe, iar numărul localităţilor depăşeşte 200.Liberalii îi transmit ministrului că va rămâne în istoria României ca fiind „artizanul principal al distrugerii creşterii porcului şi industriei de profil din România”.

Citește și: Studiu: Europa trebuie să își înjumătățească producția de carne și lactate până în 2050

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here