N-am scăpat încă de fărâmițarea terenului agricol românesc

0
românii-terenuri-agricole-restricții-afir-înverzire

Potrivit precizărilor făcute de preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu, marți, 25 mai 2021, în cadrul unei videoconferințe despre agricultura inteligentă, mai bine de 600.000 de fermieri de subzistenţă deţin circa 50% din suprafaţa agricolă a ţării, dar realizează 10-15% din producţia agricolă.

„România este o ţară care se împarte în trei categorii, mă refer în principal la zona de agricultură vegetală. Prima categorie ar fi agricultura de subzistenţă. Pe baza datelor pe care le deţinem, avem peste 600.000 de fermieri angrenaţi în zona de agricultură, dar pe suprafeţe foarte mici de teren – şi unde aş putea să spunem că agricultura încă se face cu sapa şi cu căruţa sau cu carul.

Este o întindere destul de mare, dar putem să vedem că această zonă de agricultură este cea regăsită preponderent în mediul rural al populaţiei, încă majoritară în România – şi care nu întrevede dezvoltarea unei activităţi comerciale din această zonă de agricultură de subzistenţă. Practic, îşi asigură traiul zilei de mâine”, a declarat Chesnoiu, la o videoconferinţă despre agricultura inteligentă, citat de Agerpres.

Conform spuselor deputatului PSD, în contrapartidă, 4.000 de fermieri deţin 30% din suprafaţa agricolă a României, dar realizează 70% din producţiile de cereale înregistrate în România.

„Avem o categorie a fermierilor medii/mijlocii unde putem vorbi de ferme cuprinse între 10 şi 100-150 de hectare de teren, care sunt puţin mai tehnologizaţi, realizează venituri exclusiv din zona de agricultură. Pe zona de performanţă, vorbim de aproximativ 4.000 de fermieri care deţin 30% din suprafaţa agricolă a României, dar care realizează 70% din producţiile de cereale înregistrate în România şi asta nu o pot face decât prin inteligenţă şi performanţă”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here