Avertisment – nu cumpărați pește și produse pescărești de oriunde!

1
pește și produse pescărești
Pixabay. Piață pește și produse pescărești. Caracter ilustrativ

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează consumatorii cu privire la riscurile pentru sănătatea publică în cazul achiziţionării de pește și produse pescăreşti provenite din surse necunoscute sau din locuri unde nu sunt respectate condiţiile minime de igienă, având în vedere creşterea consumului specific în această perioadă a Floriilor şi a Sărbătorilor Pascale.

Instituţia citată a transmis vineri, 23 aprilie 2021, o serie de recomandări pe care consumatorii ar trebui să le ia în considerare dacă vor să achiziţioneze şi să consume peşte şi produse din peşte.

Astfel, în cazul peştelui viu (crap, şalău, scrumbie, somn, păstrăv, etc.), cât şi în cazul crustaceelor (homari, creveţi, crab, etc) indiferent de modul lor de expunere (bazine, acvarii cu apă), acestea trebuie să prezinte semne de viabilitate, fiind interzisă comercializarea peştilor care au murit în bazine/containere.

În cazul produselor pescăreşti proaspete (peşte proaspăt, fileuri proaspete, etc.), consumatorii trebuie să aibă în vedere că acestea trebuie expuse la o temperatură apropiată de punctul de topire al gheţii. Dintre condiţiile esenţiale: carnea trebuie să aibă o culoare vie, să fie fermă şi elastică şi să nu exite mirosuri străine, etc.

Ce trebuie să știm la achiziția de produse pescărești

Cu privire la produsele preparate (fileuri, rondele, trunchiuri de peşte etc), acestea trebuie să prezinte culoarea, fermitatea şi mirosul specific din care provin, nefiind admisă expunerea şi comercializarea fileurilor, rondelelor sau bucăţilor de peşte care prezintă o culoare a cărnii modificată sau miros modificat.

Totodată, în cazul icrelor de peşte neprelucrate, acestea trebuie să aibă un aspect uniform şi o culoare adecvată speciei de peşte de la care au fost obţinute şi nu trebuie să prezinte solzi, corpuri străine, mucegai sau mirosuri şi gusturi străine.

Potrivit ANSVSA, produsele pescăreşti congelate destinate comercializării sub formă de brichete sau congelate individual trebuie să aibă un aspect uniform, o culoare specifică, iar glazura de gheaţă trebuie să fie uniform repartizată, continuă şi transparentă. După decongelare, produsele trebuie să aibă proprietăţi organoleptice asemănătoare produselor proaspete fără gust, culoare sau miros modificate şi fără să prezinte paraziţi vizibili, recomandă ANSVSA.

„Nu este permisă expunerea şi comercializarea produselor congelate cu acumulări de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu un aspect murdar”, spun reprezentanţii autorităţii.

Nu în ultimul rând, în cazul produsele pescăreşti procesate (peşte afumat, fileuri afumate, peşte marinat etc.), acestea trebuie expuse şi comercializate în condiţiile de umiditate şi temperatură stabilite de producători şi trebuie să prezinte proprietăţi organoleptice specifice tipului de produs.

ANSVSA, pregătită

În această perioadă, medicii veterinari monitorizează permanent modul în care se desfăşoară activitatea de obţinere, transport, depozitare şi comercializare a peştelui şi produselor din pescuit la nivelul unităţilor supuse controlului oficial şi în special la nivelul municipiului Bucureşti, unde vor fi efectuate controale la toţi operatorii economici care comercializează peşte şi produse din pescuit, în vederea punerii pe piaţă a produselor sigure.

„Call Center”-ul ANSVSA – 0800 826 787 – poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza orice nereguli sau suspiciuni privind nerespectarea condiţiilor de igienă stabilite de legislaţia din domeniul siguranţei alimentelor.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here