„Nu mâncați brazii de Crăciun!” este advertismentul dat de Agenția Federală pentru Siguranța Alimentară din Belgia (FASFC) după ce orașul Gent a promovat o campanie care încurajează reciclarea acestora prin utilizarea lor în bucătărie, pentru a reduce risipa, scrie POLITICO.
„Brazii de Crăciun nu sunt meniți să ajungă în lanțul alimentar”, a declarat Hélène Bonte, purtătoare de cuvânt a FASFC.
Potrivit agenției, majoritatea brazilor ornamentali sunt tratați intens cu pesticide și alte substanțe chimice pentru a-și păstra aspectul și pentru a fi protejați împotriva dăunătorilor, ceea ce îi face nesiguri pentru consum.
„Pentru a evita problemele cu afidele lânoase, brazii de Crăciun sunt deseori tratați intensiv”, a explicat Bonte. (Afidele lânoase sunt insecte mici care sug seva plantelor și pot cauza sau răspândi boli ale acestora.) „Doar din acest motiv, FASFC nu poate fi de acord cu astfel de inițiative”, a adăugat ea.
Supă de pin din bradul de Crăciun
Avertismentul vine ca reacție la campania lansată joi de consiliul local al orașului Gent, care a propus mai multe metode de reciclare a brazilor după sărbători. Una dintre sugestii includea prepararea unei supe din ace de pin, inspirată dintr-o rețetă tradițională scandinavă.
„Bradul tău de Crăciun este comestibil, atâta timp cât nu este tisă și nu a fost tratat cu un spray ignifug”, a scris pe rețelele sociale organizația Gent Climate City.
Totuși, FASFC atrage atenția că această practică este periculoasă, deoarece consumatorii nu pot determina cu ușurință dacă brazii au fost tratați cu substanțe ignifuge. „Consumul speciei de pin «tisă» poate avea consecințe grave, chiar fatale”, a avertizat Bonte.
De asemenea, Bonte a explicat că există diferențe semnificative între brazii cultivați comercial pentru Crăciun și pinii crescuți natural, utilizați în mod tradițional în anumite rețete nordice. „Acele pinilor din natură nealterată din țările nordice sunt complet diferite de cele ale copacilor cultivați pentru Crăciun”, a subliniat ea.
Sursa: g4food
[…] „Nu mâncați brazii de Crăciun!”. Cum au ajuns autoritățile belgiene să dea un astfel de ad… apare prima dată în […]