Laboratorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a analizat, de la începutul acestui an, circa 100 de probe prelevate de la peștele capturat în Dunăre și Delta Dunării, iar rezultatele au arătat că resursa piscicolă este bună de consum.
Directorul DSVSA, Mitică Tuchilă, a declarat că laboratorul de specialitate al instituției pe care o conduce și cel al Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală din București sunt singurele din România acreditate pentru analiza conținutului de metale grele din peștele capturat în Deltă, Dunăre și Marea Neagră, dar și din peștele importat, în laboratorul tulcean ajungând inclusiv probe de pește din cantitățile importate.
Metalele sunt în limite admise pentru consum
„Pentru DSVSA reprezintă o prioritate examinarea și depistarea metalelor grele din pește, astfel încât peștele și produsele din pește să ajungă pe masa consumatorului final în condiții salubre și apt de a fi consumat.
La Tulcea, facem histamina pentru pește, Tulcea având arondate mai multe județe pentru această analiză care reprezintă starea de prospețime a peștelui, pe lângă metalele grele pe care le analizăm și depistăm. Se analizează gradul de contaminare, iar aceste metale sunt în limite admise pentru consum”, a menționat directorul DSVSA.
Tuchilă a amintit că analizele făcute pe probele din pește luate în vara acestui an, în urma semnalelor de alarmă trase de pescarii din Sulina potrivit cărora fitofagul capturat are un miros greu, au relevat că resursa este bună de consum.
„Din punct de vedere fizico-chimici și biologic, nu prezentau modificări speciale sau depășiri de contaminanți, în schimb capturile împrumutau un miros datorită scăderii adâncimii apei, ceea ce nu reprezenta decât un disconfort olfactiv. Practic, capturile erau bune de consum”, a mai spus directorul Mitică Tuchilă.
Vezi și Pescarii din Deltā cer dezvoltarea Bursei de peşte de la Tulcea
De la începutul anului, punctele de debarcare din regiune au transmis laboratorului DSVSA 80 de probe din peștele trimis pe piață pentru consum, iar centrele de primă vânzare 16 probe, acestea fiind analizate în cadrul programului de autocontrol.
„Fitofagul este un mare amator de iarbă, iar acea iarbă fiind urât mirositoare, și carnea peștelui capătă un miros greu.
El este eliberat în urma prinderii și nu ar fi pagubă că peștele moare după ce este prins, pentru că e o specie invazivă.
Capturile din această specie nu sunt însă primite de cherhanale. Se întâmplă vara, atunci când nivelul apei scade, iar vegetația nu mai are oxigen să se dezvolte”, a menționat Ion Năstase, pescar autorizat din Sulina.
Conform normelor în vigoare, atunci când analizele de laborator arată că peștele nu poate fi consumat din cauza concentrațiilor de substanțe nocive care depășesc limitele maxim admise, loturile respective sunt confiscate și dirijate la unități de incinerare.